logo transparend vojvodina uzivo

Mali čas istorije o žrtvi vojnika Kraljevine Jugoslavije koji su poginuli u borbi sa nacističkim trupama

VRŠAC – Na graničnom prelazu Vatin održan je pomen i položeni su venci na spomenik junacima, časnim vojnicima vojske Kraljevine Jugoslavije, koji su položili svoje živote u borbi sa nacističkim trupama, 11. aprila 1941. godine.

Svečanost je održana uz podršku Grada Vršca u organizaciji SUBNOR Vršac. Prisutnima se obratio Dragoljub Đorđević predsednik SUBNOR, koji je tom prilikom istakao da se sa ponosom sećamo i pamtimo heroje koji su prerano položili svoje živote za bolje sutra, kako svojih potomaka, tako i svih nas i da ćemo nastaviti da negujemo i čuvamo slobodu kroz zalaganje za sigurnost, stabilnost i učenje novih naraštaja o pravim vrednostima.

Ovu svečanost je Malim časom istorije i prigodnim recitalom ulepšao dramski umetnik Ivan Đorđević.

Jedanaestog aprila 1941. godine, na graničnom sektoru Vatin, Osmanaesti posadni bataljon Vojske Kraljevine Jugoslavije, suprotstavio se 41. mehanizovanom korpusu nemačkih trupa koje su nadirale iz pravca Rumunije.

Na ovom mestu, braneći svoju zemlju, živote su položili pešadijski poručnik Marko Božović, pešadijski potporučnik Siniša Matejić, rezervni pešadijski podnarednik Voja Atanasijević, redov Toša Statijev, vojnik Ignjat Đorđev i vojnik kaplar Velimir Mijanović, koji je zarobljen u izviđanju, aktivirao minu među neprijateljskim vojnicima i svesnom žrtvom naneo neprijatelju težak gubitak.

Aprilski rat, koji je označio i početak Drugog svetskog rata na teritoriji Jugoslavije, otpočeo je 6. aprila 1941. godine, a završen je za samo jedanaest dana, bezuslovnom kapitulacijom potpisanom u Beogradu.

Nažalost, samo dan nakon sukoba na graničnom prelazu Vatin, 12. aprila, pao je i Vršac i pod okupacijom bio sve do oslobođenja 2. oktobra 1944. godine.

Pisanih podataka o sukobu kod Vatina jako je malo, zbog čega su ovakvi događaji posebno značajni u nastojanjima da se od zaborava sačuvaju oni koji su, boreći se za otadžbinu, dali najdragocenije što su imali, svoje živote.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.