Mala azbuka bačkih jela: Ajmokac

Strastveni ste gurman i želite da upoznate ovu regiju Vojvodine na nesvakidašnji način, degustirajući ukusne delicije pravljene po „bakinom receptu?“ Znate li šta je ajmokac?

„Mala azbuka bačkih jela“ donosi pregled ukusnih i tradicionalnih recepata, kao i načina pripreme namirnica koje nas vraćaju u detinjstvo, te možda baš među ovim redovima pronađete inspiraciju za sledeći nedeljni ručak ili se pak odlučite da specijalitete koje ćemo vam predstavljati, potražite u restoranima, salašima i čardama na teritoriji opštine Bač.

Ajmokac– tradicionalno jelo koje je godinama deo standardnog nedeljnog bačkog ručka. Pripremao se isključivo kada se na trpezarijskom stolu nalazila domaća bistra supa, a neretko je zamenjivao i glavno jelo.

Način pripreme – Ajmokac se najčešće pravio od pilećeg belog mesa, koje se kuvalo u supi. Nakon što je obareno, meso se isecka na sitne komade. U posebnoj posudi zagrejte ulje, potom dodajte sitno seckani beli luk pa brašno i pržite dok ne porumeni. Nakon što masa poprimi boju lagano mešajte i dodajte supu da se ne naprave grudvice. Ajmokac ne treba da bude ni suviše redak ni suviše gust. Stoga, kada postignete kremastu teksturu dodajte meso i po želji nacedite malo limunovog soka. Poslužite u zemljanoj posudi, te dekorišite mirođijom i peršunovim listom.

Potrebni sastojci za ajmokac:

1. Jedno veće pileće belo meso
2. Jedna glavica belog luka
3. Pet kašika brašna
4. Ulje, začini, so
5. Limunov sok – po želji

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.