Mahunarke: uloga, dostupnost i kako ih inkorporirati u svakodnevnu ishranu

Naučne studije dokazuju da redovno konzumiranje mahunarki stvara niz zdravstvenih benefita za čovečiji organizam – snižava nivo holesterola u krvi; prevencija je kancerogenim oboljenjima; služi regulaciji glukoze u krvi kod dijabetičara i sprečava njegovu pojavu kod starijih osoba 
  • Vrste mahunarki – boranija, pasulj (crni, mungo pasulj, azuki pasulj, beli, crveni, šareni…), leblebija (naut), grašak, kikiriki, sočivo, soja (jedina koja sadrži svih 8 aminokiselina), bamija
  • Uloga mahunarki u ljudskoj ishrani – predstavljaju jedan od najbogatijih izvora proteina, a kada se pravilno kombinuju sa žitaricama, proizvode esencijalne aminokiseline koje čovečiji organizam isključivo unosi putem ishrane. Takođe sadrže visok nivo vitamina, minerala, vlakana i ugljenih hidrata što ih čini hranjivim, energetski jakim i veoma lekovitim namirnicama
  • Dostupnost na tržištu u relaciji sa ekonomskim aspektom, kao i etički i ekološki faktori koji generalno igraju veliku ulogu kod pretežnog konzumiranja biljne ishrane na svakodnevnom nivou, je ono što im daje prednost nad životinjskim izvorima proteina.

Predlozi za recepte

  • Crveni pasulj i orasi u paradajz sosu:

 

  • 400g prethodno potopljenog i skuvanog ili konzerviranog crvenog pasulja (u ovom slučaju je veoma važno dobro ga procediti i oprati od tečnosti koja se nalazi u konzervi)
  • 100g mlevenih oraha
  • 50g sojinih ljuspica
  • 200g smrznutog kukuruza
  • 4 češnja belog luka
  • 3 crna luka
  • 400-500ml paradajz pelata
  • maslinovo ulje

 

Način pripreme: Beli i crni luk prodinstati na dve supene kašike maslinovog ulja. Kada crni i beli luk poprime zlatnu boju dodati mlevene orahe i neprestano mešati narednih jedan do dva minuta. Zatim dodati paradajz pelat, sojine ljuspice, pasulj, kukuruz i začine (origano, himalajsku so, biber, sušenu mirođiju i sušeni vlašac). Smesu mešati povremeno narednih 5-10 minuta.

Foto: freepic/pixel1
  • Salata sa leblebijama:

 

  • 300/400g prethodno potopljenih skuvanih ili konzerviranih leblebija (u ovom slučaju je veoma važno dobro ih procediti i oprati od tečnosti iz konzerve)
  • 80g senfa
  • dve do tri kašike tahinija(pasta od susama)
  • 3 kisela krastavca
  • 3 kašike pečenih suncokretovih semenki
  • 2-3 stabljike celera
  • dve manje glavice crvenog luka
  • dva paradajza ili jedna crvena paprika
  • 4 kašike smrznutog kukuruza
  • himalajska so, biber, sušeni peršun, malo karija ili neke druge začine po želji

 

Način pripreme: 3/4 od čitave količine leblebija izgnječiti viljuškom ili izblendirati u multipraktiku/blenderu, kako bi se dobila tekstura slična tunjevini, tj. ne u potpunosti kao namaz. Nakon toga sitno iseckati kisele krastavce, celer, crveni luk i paradajz/paprika. Sve sastojke dodati u činiju/posudu po želji, preostale neobrađene leblebije, senf, tahini, suncokretove semenke, kukuruz i začine.

Predlog za serviranje: Ako želite da maksimizirate nutritivne vrednosti prvog recepta ili salate sa leblebijama, preporuka bi bila da ih kombinujete sa žitaricama poput ječma, kus-kusa, pšenice, pirinča (smeđi,crveni…), kinoe, bulgura, prosa i lisnatim/zelenim povrćem poput zelene salate, kelja, rukole, vlašca, španata, sveže mirođije…

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.