logo transparend vojvodina uzivo

Mađarska objavila program predsedavanja Unijom: U planu organizovanje Samita EU-Zapadni Balkan

„EU je dugo bila angažovana na obezbeđivanju evropske perspektive za Zapadni Balkan, jer zajednica ne može biti potpuna bez pristupanja ovog regiona. Integracija regiona koristi EU u ekonomskom, bezbednosnom i geopolitičkom smislu“, navodi se u programu.

U cilju daljeg proširenja i produbljivanja saradnje, dodaje se, partneri će biti pozvani na konsultacije kako u okviru Samita EU-Zapadni Balkan, tako i u okviru Evropske političke zajednice.

Podvlači se i da je proširenje jedna od najuspešnijih politika EU i da je, kako bi se očuvala ova povoljna tendencija, od suštinskog značaja da politika proširenja bude zasnovana na zaslugama, uravnotežena i kredibilna.

Ostalih šest prioriteta mađarskog predsedavanja odnose se na novi evropski sporazum o konkurentnosti, jačanje evropske odbrambene politike, sprečavanje ilegalnih migracija, oblikovanje budućnosti kohezione politike EU, poljoprivrednu politiku EU orijentisanu na poljoprivrednike i rešavanje demografskih izazova.

U delu programa koji se odnosi na delovanje Saveta EU za spoljne poslove, navodi se da je stabilnost Zapadnog Balkana vitalni interes EU i poručuje da će zato mađarsko predsedavanje podržati produbljivanje konkretnih projekata saradnje sa regionom, posebno za unapređenje regionalne saradnje i stabilnosti.

Planira se samit EU-Zapadni Balkan

Ukazuje se da Mađarska tokom predsedavanja planira da organizuje samit EU-Zapadni Balkan u regionu i da održi međuvladine konferencije sa zemljama kandidatima „kada je to prikladno“.

U osnovnom interesu EU je, napominje se, da se zadrži stabilnost u neposrednom susedstvu i da se region pridruži EU u doglednoj budućnosti.

Mađarsko predsedavanje smatra i da je pitanje energije važan element integracije Zapadnog Balkana i navodi da će posebnu pažnju posvetiti olakšavanju interkonekcije sa energetskim sistemima regiona, promovisanju energetske tranzicije i saradnje, u cilju iskorišćavanja njegovog zelenog energetskog potencijala.

Kada je reč o zajedničkoj bezbednosnoj i odbrambenoj politici, navodi se da će Budimpešta tokom predsedavanja, u svetlu trenutne bezbednosne situacije, smatrati prioritetom da obezbedi stabilnost Zapadnog Balkana i regiona Sahela kroz vojne misije EU, saradnju i dijaloge fokusirane na bezbednost, kao i da pruži podršku preko evropskog instrumenta za mir.

„Za predsedavanje je takođe važno da se sveobuhvatne aktivnosti civilnih misija prošire i na zaštitu manjina i kulturnog nasleđa“, poručuje se u programu.

Kada je reč o telekomunikacijama, navodi se da će biti uloženi napori da se Zapadni Balkan i Gruzija približe roming zoni EU, a u programu se, između ostalog, ukazuje i na značaj integracije Zapadnog Balkana u garantovanju bezbednosti Evrope.

Pročitajte još:

 

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.