Mađarski lekari na „Dedinju” učili ugradnju veštačkog srca

BEOGRAD – Institut za kardiovaskularne bolesti „Dedinje” postao je vodeći trening centar u svetu za implantaciju veštačkog srca, gde je proteklih dana šestočlana ekipa kardiohirurga, anesteziologa i perfuzera iz Mađarske učila ovu vrstu zahvata.

Direktor Instituta „Dedinje” prof. dr Milovan Bojić rekao je da su kolege iz Mađarske zadovoljne boravkom i da su imali šta i od koga da nauče u Centru za srčanu slabost, u kojem je do sada ugrađeno više od 15 veštačkih srca, saopšteno je iz Instituta.

On je naveo da su ponosni na rezultate postignute u toj oblasti, jer je reč o najtežoj grani medicine u kojoj se leče beznadežni pacijenti.

„Mi te teško obolele pacijente čije je srce na izdahu, prihvatamo, pripremamo i spasavamo njihove živote ugrađivanjem totalno veštačkog srca kao sigurnosnog mosta ka mogućoj transplantaciji biološkog srca”, rekao je Bojić, prenosi Tanjug.

Vođa tima iz Budimpešte prof. dr Ištvan Hartijanski iz Instituta za srce i krvne sudove Semelvajz univerziteta rekao je da su oduševljeni onim što su mogli da vide i nauče na „Dedinju” proteklih dana, kao i da domaćini ne treba da budu ponosni samo zbog imponzantne zgrade već i zbog ljudi koji u njoj rade.

„Bili smo u prilici da mnogo toga naučimo u ovoj kući. Videli smo kako stručnjaci iz „Dedinja” fantastično rade svoj posao. To ne možete da naučite samo iz literature, to morate da vidite svojim očima, jer, tako se najbolje uči”, rekao je Hartijanski.

Načelnik Centra za srčanu slabost dr Saša Borović je rekao da saradnju žele da nastave i u Budimpešti i da kolegama na licu mesta pokažu sve „tajne ovog zanata”.

On je istakao da ugradnja veštačkog srca nije česta procedura, kao i da je izuzetno kompleksna i zahteva vrhunsko znanje.

Borović je rekao i da su u Institutu „Dedinje” veoma ponosni na to što dok mnogi lekari iz Srbije idu u inostranstvo da stiču nova znanja, u ovu kuću stižu stranci da uče ugradnju veštačkog srca.

U saopštenju se navodi da je jedini svetski proizvođač veštačkih srca, američka kompanija Sinkardija odredila Institut za kardiovaskularne bolesti „Dedinje” kao vodeći trening centar u svetu za ovu vrstu implantacije.

U njegovom centru već je edukovan tim lekara iz bolnice Nacionalne Garde iz Rijada (Saudijska Arabija), a najavljen je i dolazak desetak medicinskih timova sa različitih strana sveta.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: