logo transparend vojvodina uzivo

Macura: Toplane važne za stabilnost energetskog sektora i energetsku tranziciju

Pomoćnik ministarke rudarstva i energetike za sektor energetske efikasnosti i toplane, Milan Macura, rekao je na otvaranju stručno–naučne konferencije TOPS 2022, koja je održana u okviru 20. susreta toplana, u organizaciji Poslovnog udruženja „Toplane Srbije“, da toplane imaju veliki značaj za stabilnost energetskog sektora, kao i da proces energetske tranzicije ne može biti kompletan ako se ne uzme u obzir i toplotna energija.

Macura je istakao da Ministarstvo rudarstva i energetike, na čelu sa potpredsednicom Vlade, prof. dr Zoranom Mihajlović, ulaže velike napore da unapredi i učini bezbednim i sigurnim sistem daljinskog grejanja u Republici Srbiji, pre svega donošenjem potpuno novog zakonodavnog okvira u oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije koji je usaglašen sa pravnim tekovinama Evropske unije.

On je naveo da se trenutno realizuje niz projekata sa ciljem modernizacije sistema daljinskog grejanja i povećanja instalisane snage iz OIE.

„Izgrađene su  nove toplane na biomasu u Priboju i Malom Zvorniku, u toku su radovi u Novom Pazaru, a u junu očekujemo i potpisivanje ugovora za Majdanpek“, rekao je Macura.

On je dodao i da su u toku pripremne aktivnosti za rehabilitaciju i modernizaciju više od 20 toplana u Srbiji, u kojima će se, između ostalog, raditi na zameni energenata i ugradnji solarnih panela, kao i da se priprema energetska sanacija 28 zgrada centralne vlasti.

„Ministarstvo je takođe tokom 2021. godine pokrenulo Nacionalni program energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i domaćinstava dodelom subvencija građanima, ali i objekata od javnog značaja za jedinice lokalnih samouprava, kako bismo pomogli građanima da povećaju energetsku efikastnost u svojim domaćinstvima. Ulaganja u energetsku efikasnost na svim nivoima važno je i za proces zelene energetske tranzicije, koji treba da obezbedi da Srbija bude energetski bezbedna, da nastavi da razvija svoju privredu, ali i da ima zdravu životnu sredinu“, rekao je Macura.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.