Lokalnim samoupravama u Vojvodini obezbeđena oprema za sakupljanje i reciklažu otpada

VOJVODINA – Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine zaključio je sa Gradom Suboticom i opštinama Bačka Topola, Senta, Mali Iđoš, Čoka i Novi Kneževac ugovore o davanju na korišćenje opreme za sakupljanje i reciklažu otpada – kanti i kontejnera za komunalni otpad.

Ugovore je sa predstavnicima lokalnih samouprava, u Gradskoj kući u Subotici, potpisao pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Nemanja Erceg.

Sekretar Erceg naglasio je tom prilikom da je reč o značajnoj podršci u oblasti zaštite životne sredine kako Subotici, tako i lokalnim samoupravama koje gravitiraju prema Regionalnoj deponiji.

Grad Subotica dobiće 17.230 plavih kanti, zapremine 120 litara, i 35 zelenih kontejnera, zapremine 1.100 litara. S druge strane, lokalne samouprave koje gravitiraju prema Deponiji potpisale su ugovore za nedostajuće zelene kante za sakupljanje mešovitog komunalnog otpada, zapremine 120 litara, kao i deo kontejnera.

„Dodelom plavih kanti za suvi otpad u Subotici smo zaokružili proces primarne separacije, budući da je prošle godine Grad dobio i zelene kante za mešoviti komunalni otpad koji se u ovom trenutku ne koristi kao reciklabilni“, rekao je Erceg i dodao da će se na taj način pospešiti rad Regionalne deponije, podići stepen iskorišćenosti otpada, te ispuniti i obaveze koje slede iz Poglavlja 27.

Sekretar je najavio da će do kraja godine i za ostale lokalne samouprave u tom regionu biti obezbeđene plave kante od 120 litara.

„U ovom regionu, koji je prvi ishodovao integrisanu dozvolu po svim standardima i pratećim sadržajima, uvođenjem linije za separaciju otpada, biće uvedena i primarna separacija, koju do sada nismo imali, osim reciklažnih ostrva“, rekao je Erceg.

On je najavio da će sledeće godine početi izgradnja novih regionalnih sistema za upravljanje komunalnim otpadom na teritoriji Vojvodine.

„U budžetu za 2024. godinu biće planirana sredstva za kupovinu kamiona auto-smećara, čime će se dodatno pomoći opštinama i javnim preduzećima u nabavci opreme“, kazao je Erceg.

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić istakao je da će taj grad dobijanjem ove opreme uvesti nove korisnike u sistem prikupljanja komunalnog otpada.

„Imaćemo kvalitetniju zaštitu životne sredine, veći komunalni red i lakše odnošenje komunalnog otpada“, izjavio je Bakić.

Gradonačelnik je podsetio na to da je Regionalna deponija nakon dobijenih upotrebnih i vodnih dozvola, početkom novembra 2022. godine od Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine dobila i integrisanu dozvolu čime je stekla mogućnost da pored komunalnog otpada upravlja i industrijskim neopasnim otpadom.

Prema Bakićevim rečima, to znači da će i u narednih deset godina Regionalna deponija moći da prikuplja industrijski  otpad, da sarađuje sa industrijom i sklapa poslove sa trećim licima.

Bakić je naglasio da uskoro sledi rekonstrukcija i proširenje Bikovačkog puta, investicija od 450 miliona dinara.

„To će pored kvalitetnijeg i bezbednijeg saobraćaja, omogućiti i lakši transport komunalnog i industrijskog neopasnog otpada od grada do Regionalne deponije“, naveo je Bakić.

Pročitajte još:

 Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.