Jednostavno, stvar je u jedinjenju – resveratrol.
Mnogi od nas su ljubitelji vina.
A ukoliko ste i vi među njima, verujemo da ćete, nakon čitanja ovog teksta, imati razlog više da ga volite.
Naime, vino, a posebno crveno, sadrži polifenolno jedinjenje – resveratrol.
Ono se nalazi u pokožici bobice grožđa i može da bude značajan saveznik u borbi protiv gljivičnih infekcija.
U čemu je stvar?
Biljka ovo jedinjenje sintetiše kako bi se i sama branila od gljivica, te ono ima antigljivičnu funkciju. Veću količinu resveratrola ima loza koja je manje tretirana fungicidima, dok ga u organskim vinogradima ima najviše.
U procesu dobijanja vina, kontakt sa pokožicom povećava sadržaj ovog jedinjenja, što je posebno zanimljivo.
U čemu sve pomaže?
Njegovi benefiti su brojni. Između ostalog može da reši probleme i sa bolestima kao što su:
– kožne,
– kardiovaskularne,
– neurodegenerativne,
– autoimune,
– gojaznost,
– dijabetes tipa II,
– masna jetra,
– zarazne,
– onkološke.
Resveratrol, takođe, usporava i proces starenja.
Ovo, naravno, ne znači da sa njim treba da preterujete, ali čaša dnevno će biti od velike koristi vašem organizmu.
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.