logo transparend vojvodina uzivo

Letačka obuka budućih pilota Vojske Srbije

BEOGRAD – Na vojnom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici i u širem rejonu Beograda realizuje se letačka obuka kadeta četvrte godine Vojne akademije na studijskom programu Vojno vazduhoplovstvo.

Obuka predstavlja prvi segment letačkog osposobljavanja kadeta za dužnosti pilota helikoptera Vojske Srbije, a izvodi se na lakim višenamenskim helikopterima „gazela“ uz stručno vođstvo instruktora iz 204. vazduhoplovne brigade.

Kadeti u ovoj fazi prolaze osnovnu obuku, uz kontrolne letove sa instruktorom, samostalne letove, kao i vežbe aerodromskog i vanaerodromskog sletanja i poletanja. Da bi pristupili letačkoj obuci, oni su prethodno prošli zemaljsku pripremu, koja obuhvata poznavanje karakteristika helikoptera „gazela“ i njegovih sklopova, radio-navigacijske opreme, tehnika pilotiranja, kao i teoretske sadržaje iz oblasti aerodinamike i meteorologije.

U skladu sa programom obučavanja, kadete u nastavku očekuje navigacijsko, grupno, instrumentalno i noćno letenje, kako bi bili u potpunosti osposobljeni za ovaj tip vazduhoplova, a potom i preobuka za borbene helikoptere „gama“ ili višenamenske transportne helikoptere Mi-17, čime se zaokružuje kompletan proces njihove letačke obuke tokom studija.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.