Brza priprema i ukus koji obuzima
Ukoliko ste se danas dvoumili između dva omiljena slana jela, palačinki i lazanja, doneli smo vam rešenje – recept za palačinke sa ukusom lazanje.
Sastojci za 10 palačinki
Za bolonjez sos:
500 g mlevenog mesa
1 veći luk
2 glave belog luka
1 velika šargarepa
500 ml umaka od paradajza
papar, origano, bosiljak
po želji kašičica brašna
Za bešamel umak:
70 g maslaca
2 kašičice brašna
600 ml mleka
so, papar
150 g parmezana
300 g ribane gaude
Priprema:
Palačinke pripremite po standardnom receptu. Na malo masnoće prepržite luk pa dodajte mleveno meso. Začinite po želji.
Nakon 10 minuta dodajte šargarepu narezanu na kockice, pa kuvajte oko pola sata. Ubacite i pasirani paradajz, smanjite vatru i kuvajte još pola sata.
Isprobajte, pa dodajte začine po želji.
Ako volite nešto gušći mesni umak, u malo mlake vode razmutite kašičicu brašna pa dodajte smesu.
Pripremite bešamel umak. Na maslacu prepržite brašno pa činiju sklonite s vatre. Dodajte mleko uz neprestano mešanje kako se ne bi stvorile grudice. Vratite na vatru, začinite, a na samom kraju dodajte parmezan.
Svaku palačinku “napunite” mesnim umakom pa klasično zarolajte. Posložite u posudu premazanu maslacem, obilno prelijte bešamelom, prekrijte aluminijskom folijom pa pecite pola sata u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.
Nakon pola sata uklonite foliju i dodajte naribani sir pa pecite još 10 minuta.