Lavrov u Beogradu: Ruska pomoć i u rešavanju energetske krize

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Lavrov i Vučić

Ruski ministar spoljnih poslova, večeras je doputovao u Beograd, i razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov istakao je večeras da nisu tačne tvrdnje pojedinih iz međunarodne zajednice da Moskva pokušava da se meša u unutrašnje stvari zemalja Zapadnog Balkana, i naglasio da ona ima odnose koje se zasnivaju na uzajamnu korist, sa svima.

Predsednik Srbije rekao je “veoma sam ponosan što mogu da kažem da imamo mnogo dobre odnose sa Rusijom. Ja to ne krijem i mislim da sa ponosom to treba istaći jer je to interes i izraz viševekovnog prijateljstva”. Takođe, predsednik se zahvalio Rusiji na očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije, zbog dobre političke saradnje, ali i izgradnje gasovoda.

“Zadovoljni smo razvojem naših bilateralnih odnosa” rekao je Vučić i dodao da se zahvalio i predsedniku Putinu i izrazio želju i nadu da do kraja godine dođe do susreta sa ruskim liderom.

“Ovo je bio najotvoreniji i najiskreniji razgovor do sada, iako gospodina Lavrova poznajem mnogo godina”, rekao je predsednik Aleksandar Vučić.

Predsednik je podsetio na pomoć Rusije u borbi srpskog naroda i Srbije protiv koronavirusa. “Tu vrstu pomoći i podrške ne zaboravljamo”, rekao je Vučić.

Predsednik je izjavio  da je upoznao Lavrova sa objektivnim strahovima zbog situacije u regionu i ponovio da će Srbija ostati vojno neutralna zemlja.

“Posebno smo zadovoljni pomoći Ruske federacije obezbeđivanju energetske stabilnosti naše zemlje. Srećan sam što Srbija ima ogromnu korist od toga”, rekao je predsednik Srbije, nakon održanog sastanka sa Ministraom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovim.

Takođe, naglasio je i da smo “zahvalni na radu koju izvode ruske železnice, koje rade prugu Beograd – Novi Sad sa najtežim delom te pruge, mostom preko Dunava, vijaduktima”. “Ušli smo u razgovore oko pančevačke petrohemije i razgovore ćemo da završimo posle 15. novembra”, jasan je bio srpski predsednik, koji se onda i na ruskom jeziku zahvalio Lavrovu na njegovoj pomoći Srbiji i poželeo mu sve najbolje.

Lavrov je, na pitanje da prokomentariše sve češće optužbe pojedinih lidera na Balkanu, ali i iz Evrope da Rusija vrši snažan uticaj na zbivanja na Zapadnom Balkanu, rekao kako su na takve optužbe navikli.

– Na tvrdnje da Rusija navodno pokušava da se meša u život Zapadnog Balkana smo navikli. Imamo odnose sa Srbijom i drugim zemljama regiona koji se zasnivaju na uzajamnoj koristi, odnosno balansu interesa – objasnio je on. Istakao je da Evropa tvrdi da oni polažu pravo na neke regione u Evropi.

– Ranija šefica evropske diplomatije Federika Mogerini rekla je da kada EU prisustvuje negde nemaju šta drugi tu da traže. EU smatra da može da sprovodi svoju politiku, koja je daleko od konstruktivne, i u regionima koji su daleko od Evrope. Nama govore da, tamo gde oni imaju interese, mi tamo ne treba da imamo inicijativu – skrenuo je pažnju Lavrov. On je istakao da je takav način razmišljanja zapravo “neokolonijalno razmišljanje”.

Rekao je da je nedavno u Njujorku, na zasedanju Generalne skupštine UN, razgovarao sa Žozepom Boreljom, šefom evropske dplomatije, i konkretno pozvao da, ako neko ima konkretne činjenice koje potvrđuju neosnovane optužbe da Rusija krši norme međunarodnog prava na Zapadnom Balkanu ili još negde, treba to da pokaže.

 

Tagovi:

Pročitajte još: