Lane zaposleno 50 odsto više Novosađana nego 2021.

NOVI SAD – Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) krajem novembra registrovano je 11.587 nezaposlenih sa područja Novog Sada, od toga 60 odsto čine žene, 17,6 odsto mladi do 30 godina, a 39,4 odsto stariji od 50 godina.

Kako je za „Dnevnik” rekla v. d. direktora Filijale Novi Sad – NSZ Tatjana Vidović, broj lica na evidenciji smanjen je za 11,4 odsto u proteklih godinu dana, a prema obrazovnoj strukturi najveći udeo među nezaposlenima čine oni sa srednjim nivoom kvalifikacija (48,5 odsto), potom sa višim i visokim obrazovanjem (31,8 odsto), dok je najmanje nezaposlenih bez kvalifikacija i niskokvalifikovanih (19,7 odsto).

– U ovoj godini primetna je znatno veća potražnja za radnicima, naročito za pojedinim profilima, što je doprinelo da se tokom nje zaposli 50 odsto više Novosađana nego prošle godine – kazala je za naš list Tatjana Vidović. – Pozitivna kretanja na tržištu rada su u direktnoj vezi sa ekonomskom politikom koju kreiraju država, Pokrajinska vlada, kao i Grad Novi Sad na lokalnom nivou, ali znatan doprinos tome daju i programi finansijske podrške i mera koje sprovodi NSZ.

Iz republičkog i pokrajinskog buyeta, te buyeta lokalnih samouprava, putem različitih subvencija kroz programe podrške zapošljavanju, radno mesto dobilo je oko 1.800 osoba sa evidencije Filijale Novi Sad, a od toga oko 1.200 Novosađana. Naša sagovornica napominje da, ipak, jedan broj kadrovskih potreba poslodavaca ostaje nezadovoljen, najčešće jer na evidenciji nema kandidata sa traženim kvalifikacijama ili nezaposleni odbijaju ponuđene uslove rada.

– Uprkos očekivanjima da će tržište rada negativno reagovati na trenutna geopolitička previranja i globalnu energetsku, kao i inflatornu krizu, to se nije desilo i ono je ostalo stabilno sa pozitivnim tendencijama, te potražnja za radnicima čak i raste – istakla je ona. – Spram podataka kojima raspolaže Filijala Novi Sad Nacionalne službe za zapošljavanje, možemo reći da među najtraženije u Novom Sadu spadaju IT stručnjaci, inženjeri mašinstva i građevine sa odgovarajućim licencama, inženjeri elektrotehnike, matematičari, profesori fizike, lekari s odgovarajućim specijalizacijama (anesteziolozi, internisti, ginekolozi, radiolozi) i stručnjaci za finansije – računovođe.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.