Lajčak: Nacrt upravljačkog tima važna polazna tačka za predstojeće razgovore

Lajčak je naveo da su strane na sastanku u Briselu preduzele važan i simboličan korak ka uspostavljanju ZSO.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Breograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da nacrt statuta Zajednice srpskih opština (ZSO), koji je predstavio Upravljački tim na sastanku u Briselu 2. maja, nije konačan, ali da je važna polazna tačka za predstojeće razgovore na nivou glavnih pregovarača.

Lajčak je, sumirajući na Fejsbuku proteklu sedmicu, naveo da su strane na sastanku u Briselu preduzele važan i simboličan korak ka uspostavljanju ZSO.

Pozdravio je prihvatanje deklaracije o nestalim licima i ocenio da će to ne samo pomoći njihovim porodicama da pronađu mir već i unaprediti normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Ipak, u međuvremenu Priština povlači poteze koji ne idu u prilog dijalogu, kao što je jednostrana odluka da “razreše dužnosti srpski Upravljački tim”.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je ovim povodom da mandat Upravljačkog tima za izradu nacrta Statuta ZSO traje sve do kraja procesa formiranja Zajednice i ne postoji nijedan pravni osnov da Aljbin Kurti jednostrano i samovoljno razrešava to telo.

 

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: