Verovatno mislite da je lako ispržiti jaja, zar ne? Samo ga stavite u tiganj na nekoliko minuta i posao je gotov. Mnogi od nas prave ključnu grešku svaki put kada prže jaja na oko zbog koje ona ne ispadnu toliko ukusna.
Prema savetima raznih kuvara, ono u čemu većina nas greši jeste količina ulja koju koristimo pre nego što razbijemo jaja u tiganj jer zbog pogrešne količine jaja ne ispadaju onako kako bismo želeli.
Kuvarica Huanita Henesi objasnila je za Mirror: – Morate se uveriti da je ulje vruće pre nego što počnete da pržite jaja. Namažite tiganj uljem, ne okrećite jaja i začinite ih dok pečete. Volim dodati prstohvat sušenog čilija ili kajenskog bibera za dodatan ukus!
Ona je dodala da je najvažniji deo procesa osigurati da vam ulje bude vruće pre nego što i pomislite na razbijanje jaja. Trik je u korišćenju ulja koje je dovoljno vruće da jaje pucketa u njemu i mora da ga bude dovoljno da pokrije tiganj.
– Da biste dobili i odozgo savršeno pržena jaja, prelijte ih kašikom vrućeg ulja, a možete staviti i poklopac na tiganj, pa će toplina i para zatvoriti vrh, sa savršenim žumancetom i mekanim belancetom – objasnila je.
Ako više volite jaja koja nisu delimično hrskava, možete slediti ove savete. Džejmi Oliver voli pečena jaja pripremljena tako da smanjite vatru i pečete ih vrlo polako, što daje odlične rezultate, ali duže traje.
Pečeno jaje ne sme da bude gumeno, a žumanjac poput želea. Stavite tiganj na srednje jaku vatru sa kašičicom maslaca ili ulja. Pričekajte da se zagreje i održavajte vatru na istoj temperaturi, ali jaje ne treba previše krčkati u ulju.
Zatim, nakon što se jaje peče minut na direktnoj vatri, pospite malo krupne morske soli po vrhu, a zatim smanjite vatru na nisku i stavite poklopac za još jedan minut pečenja. Preostala toplina skuvaće će površinu pa neće biti nedovoljno kuvanog belanceta, a žumance će i dalje biti zlatno, tečno i ukusno.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.