logo transparend vojvodina uzivo

Kupujete novi automobil? Kako izabrati najbolje rešenje

Kupovina novog autobobila nekad može biti stresna. Veliki izbor modela i pogona kupcima predstavljaju slatke muke.

Ali kako izabrati najbolje rešenje za sebe? Triput meri, jednom seci, što bi rekao naš narod.

Izbor novih auta nikad nije bio veći, od malih gradskih auta pa sve do moćnih limuzina, sportskih zveri sa velikom kubikažom, pa sve do ogromnih SUV auta, odnosno popularno zvanih „džipovi“.

Cene su isto tako šarolike, pa najjeftinije nove (polovne) automobile možete naći za manje od 10.000 evra, pa sve do onih luksuznih čija cena prevazilazi šest cifara… u evrima naravno.

Benzinac, dizelaš ili hibrid?

Večito pitanje- koji su bolji, koji jeftiniji, koji manje troše, koji se više kvare?

Moderni benzinci zahvaljujući novim tehnologijama daju fantastične rezultate. Manji motori sa turbo punjačima i direktnim ubrizgavanjem goriva, uspevaju da izvuku maksimum iz mašine.

Dizel automobili, sa druge strane, imaju ne baš atraktivne stvari kao što je plivajući zamajac ili pumpa visokog pritiska… I redovnu „boljku“ dizelaša – problemi sa startovanjem zimi, treba uzeti u obzir, kao i češće kvarove u odnosu na benzince koji su tu u prednosti.

Hibridi važe za čistu tehnologiju, manje troše i zagađuju. Ali im je i cena značajno veća, a opet sa druge strane Srbija daje subvencije za kupovinu ovih automobila i cena same registracije je manja. Primera radi registracija novog Poršea „Panamera“, na hibridni pogon izaći će jeftinije od registracije prosečnog automobila starog 10-15 godina, čija cena se kreće od 5.000- 12.000 evra…

Ne možemo tvrditi ko je bolji, ali recimo da su hibridi dobri za gradsku vožnju, dizeli za dalja putovanja a benzinci – univerzalni.

Snaga motora

Nećete baš puno uštedeti ako kupite model sa slabijim motorom u odnosu na snažniju verziju. Takođe bezbednost ide iznad uštede pogotovu kada treba preticati na putu… Tada je ipak snažniji motor u prednosti, ali takođe i više troši…

Dodatna oprema

Dodatna oprema povećava i samu cenu automobila, pa pripazita šta želite i uzimate.

Keš ili kredit?

Postoji razni načini da se dođe do novog auta. Nekad je bolje pazariti za keš jer iako odmah date novac, izađe vas jeftinije na duže staze nego da uzimate kredit. Kamate ipak uvećavaju krajnju cenu automobila… Ako se odlučite ipak za kredit ili lizing dobro se raspitajte o uslovima.

Registracija

Zahvaljujući novim tehnologijama čak i moćne limuzine i SUV-ovi mogu da imaju motor do 2.000 kubika.

Vozila sa snagom preko 2.000 kubika se (i dalje) smatraju luksuzom pa je i sama registracija veća, nekad čak i značajno

Kategorija auta

Možda i njavažnije pitanje: iz koje kategorije uzeti automobil?

Ova stvar zavisi od potreba i afiniteta. Neko više voli manje „gradska” automobile, neko limuzine, karavane ili Suv vozila… Vaše potrebe su takođe bitne, da li želite više prostora ili više konfora… Da li vam stvarno treba neki terenac 4×4 ako vozite samo po ravnom i u gradu? Ili neki auto sa troje vrata, a imate recimo malu decu i treba vam više prostora u samom automobilu?

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.