logo transparend vojvodina uzivo

,

Kupinik: Veliki požar u ataru sprečen brzom intervencijom vatrogasaca

PLANDIŠTE – Na teritoriji opštine Plandište, u potesu atara u Kupiniku, na nekoliko lokacija tokom prethodnog vikenda izbili su veliki požari koji su samo zahvaljujući brzoj intervenciji Vatrogasno spasilačke jedinice Plandište i meštana naselja Kupinik, vrlo brzo lokalizivani, čime je sprečeno njegovo dalje širenje.

Kako nezvanično saznajemo sa lica mesta u požaru su gorela strnjišta, kanali, pašnjaci, čime je zahvaćena velika površina. Požari su se pojavili na prostorno nezavisnim lokacijama, o čemu su obaveštene nadležne službe vatrogasno spasilačke jedinice.

“Vatrogasno spasilačka jedinica Plandište je odmah po prijemu informacije o postojanju požara, izašla je na lice mesta i pristupila gašenju požara. Požar je vrlo brzo lokalizovan, sprečeno je njegovo dalje širenje. Požar je izbio na lokaciji velikog pašnjaka. Veliki problem je što je požar izbio na velikoj površini, žarište je zahvatilo na više lokacija pa je vatrogasna služba morala da angažuje dodatne resurse kako bi se požar što pre lokalizovao. Veliku pomoć vatrogasnim jedinicama pružili su meštani Kupinika koji su sa teškom mehanizacijom zaoravali zemljište, ograničavali kretanje požara i tako olakšali intervenciju vatrogasne jedinice. Vatrogasne jedinice su na terenu, situacija je pod kontrolom. Nadležna ekipa će biti na terenu i pratiti situaciju i tokom narednih dana, kako bi se sprečili svi mogući scenariji” – istakao je Dejan Velevski, komandir Vatrogasno spasilačke jedinice Plandište.

Prema nezvaničnim informacijama, istraga je u toku, kako bi se utvrdili uzroci nastanka požara.

„Požari ovakvih razmera izazivaju veliku i nenadoknadivu štetu po biljni i životinjski ekosistem. Ovakvi požari direktno utiču na smanjenje prirodnog priraštaja jedinki divljači kojima je lovište u Kupiniku izuzetno bogato. Zahvaljujući brzoj intervenciji vatrogasaca sprečeno je širenje požara na obližnju šumu, ali i pored toga šteta je ogromna. Uništena je velika površina pašnjaka, uništena su hranilišta i pojilišta za divljač koje su lovci samostalno gradili i postavljali. Požar ovakvih razmera je veliki problem po prirodno stanište sitne divljači zečeva, fazana, jarebica, divljih patki, ali u velikoj meri i krupnih jedinki jelenske divljači i divljih svinja, jer se zbog požara prisilno vrže migracije i jedinke se udaljavaju od svog prirodnog staništa“, ističu iz Lovačke sekcije Jastreb iz Kupinika.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.