Kulturni centar Vršca: Predavanje „Žena i žensko telo u medicini“ 20. maja

VRŠAC – Kulturni centar Vršac u saradnji sa Regionalnim naučnim centrom organizuje predavanje „Žena i žensko telo u medicini“ dr Ljiljane Pantović. Program će biti realizovan u ponedeljak, 20. maja, od 18 časova u sali Kreativa Poslovne kule Centra Milenijum, peti sprat.

Regionalni naučni centar (RNC) je ogranak Instituta za filozofiju i društvenu teoriju koji teži jačanju kritičkih kapaciteta javnosti i dinamiziranju intelektualnog života. On predstavlja platformu za promociju akademski relevantnih, interdisciplinarnih i međunarodno prepoznatih istraživanja u lokalnim zajednicama pokrajine. Osnovan 2016. godine, Regionalni načuni centar je, u saradnji sa različitim kulturnim i naučnim institucijama u Novom Sadu i pokrajini, organizovao brojna predavanja, tribine i konferencije.

Apstrakt:
Ovo predavanje istražuje kompleksnu dinamiku između društva, kulture i medicine u kontekstu ženskog tela. Kroz sociološki i antropološki objektiv, analiziraćemo kako društvene norme, kulturni obrasci i ekonomske strukture oblikuju percepciju i pristup ženskom zdravlju. Istovremeno, istražićemo kako medicinske institucije utiču na oblikovanje identiteta žene kroz dijagnoze, tretmane i norme zdravlja. Osim toga, bavićemo se pitanjima pristupačnosti zdravstvene nege, društvene podrške i ekonomske pravde u kontekstu ženskog zdravlja. Kroz ovu sociološku i antropološku perspektivu, cilj nam je produbiti razumevanje kompleksnih interakcija između medicinske prakse i društvenih struktura, te podstaći kritčko razmišljanje o pristupima zdravstvenoj zaštiti žena u današnjem društvu.

Biografija:
Dr. Ljiljana Pantović je medicinska antropološkinja. Od 2020. zaposlena je kao naučna saradnica u Institutu za filozofiju i društvenu teoriju gde radi na pitanjima brige, nege, zdravlja i pitanja roda u postsocijalističkoj istočnoj Evropi iz interdisciplinarne perspektive. Članica je Laboratorije za proučavanje filantropije, solidarnosti i brige, Laboratorije za istraživanje socijalizma i (post)jugoslovenske studije, kao i Laboratorije za istraživanja roda. Bila je rukovoditeljka projekta Bliskost i nega: Briga o starijima u Srbiji tokom pandemije COVID19 (2021/2022), koja je realizovana uz podršku Univerzitetske mreže otvorenog društva (OSUN). Ljiljana je institutska koordinatorka za Univerzitetsku mrežu otvorenog društva. Objavila je nekoliko akademskih radova u prestižnim akademskim časopisima i autor je nekoliko poglavlja knjiga. Trenutno radi na svom prvom rukopisu knjige na osnovu doktorskih istraživanja o zdravstvenoj zaštiti trudnica i porodilja u Srbiji.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.