Kulturni centar Vršac unapredio saradnju sa Nacionalnim savetom Makedonaca i NIUMIC

VRŠAC – Kulturni centar Vršac potpisao je danas sporazume o poslovno-tehničkoj saradnji između sa Nacionalnim savetom makedonske nacionalne zajednice u Republici Srbiji i novinsko izdavačkom ustanovom NIUMIC.

Prema rečima direktora Kulturnog centra Vršac Davora Stojkovića, ovaj sporazum regulisaće odnose ovih institucija u oblasti kulture i doprineti da buduća saradnja bude na višem i kvalitetnijem nivou i na dobrobit njegovih potpisnika, makedonske nacionalne zajednice i svih građana.

Potpisnik sporazuma ispred Nacionalnog saveta makedonske nacionalne zajednice u Republici Srbiji, predsednik saveta Borče Veličkovski, izjavio je da ovaj sporazum samo potvrđuje tradicionalno prijateljstvo između makedonske nacionalne zajednice na teritoriji AP Vojvodine i Grada Vršca.

„Nije nepoznato da u Vršcu živi više od pet stotina pripadnika makedonske nacionalne zajednice. U ovom gradu imamo divne prijatelje, kolege i saradnike sa kojima u poslednjih desetak godina odlično sarađujemo. Dosadašnji rad ćemo, kroz potpisivanje ovog sporazuma, unaprediti baš u ovoj godini kada počinje sa radom mešovita komisija za praćenje i implementaciju međudržavnog dogovora između vlada Srbije i Makedonije o pravima Srba u Makedoniji i Makedonaca u Srbiji. Ovime na najbolji način pokazujemo da zaista želimo da brinemo o makedonskoj zajednici u Srbiji odnosno Vojvodini, a rezultate potpisivanja ovog sporazuma ćemo imati vrlo brzo“, zaključio je Veličkovski.

Zahvalivši se domaćinima na gostoprimstvu, direktor novinsko izdavačke ustanove NIUMIC Ozren Simjanovski rekao je da potpisivanje ovog sporazuma predstavlja početak odnosno nadogradnju institucionalne saradnje koja već postoji sa gradskim vlastima u Vršcu i Kulturnim centrom Vršac.

„Ovo bi trebalo da bude početak našeg zajedničkog putovanja i pronalaženja načina na koji ćemo pokušati da artikulišemo potrebe, s jedne strane pripadnika makedonske zajednice koji žive u Vršcu i okolini, a s druge strane i pripadnika većinskog naroda kojima mogu da se ponude neki sadržaji koje naša novinska ustanova plasira. Značaj ovakvih vrsta sporazuma je upravo u tome što omogućavaju saradnju i sa većinskim narodom i sa drugim nacionalnim zajednicama i pružaju daleko širi krug mogućnosti da zadovoljimo različite partikularne interese.“

Potpisivanju sporazuma prisustvovao je i član Gradskog veća zadužen za kulturu dr Trajan Kačina koji je, čestitavši potpisnicima, rekao da se Grad Vršac trudi da ima dobru saradnju sa svim nacionalnim manjinama i da njihovu kulturu izbaci u prvi plan kako bi većinsko stanovništvo moglo što bolje upoznati bogatsvo koje već postoji.

Nakon današnjeg potpisivanja sporazuma za naredni period zakazani su sastanci na kojima će se konkretizovati buduća saradnja ovih institucija.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: