Kulturna stanica „Mlin“ – mesto u kojem caruje razigrani dečiji svet (VIDEO)

NOVI SAD – Nekada su se sva kulturna zbivanja odigravala skoro samo na jednom mestu u Novom Sadu. To mesto je gradski trg.

Titulom Evropske prestonice kulture, naš grad je izmestio kulturno-umetnički sadržaj iz svoje urbane sredine u prigradska naselja, sve u cilju decentralizacije i ravnomerne raspodele kulturnog sadržaja, neophodnog za razvoj pojedinca.

Samim tim umetnička ponuda grada se podelila na nekoliko kulturnih kutaka širom Novog Sada, između ostalog nastala je i Kulturna stanica „Mlin“.

Nisu baš sve kulturne stanice rasute po okolini Novog Sada, postoji jedna prelepa Kulturna stanica „Mlin“ koja se nalazi  u Radničkoj 20.

Foto: Gradske info

Simboličnog je naziva jer se nalazi na mestu bivše fabrike „Danubius – Mlinpek“, a kakav tek sadržaj nudi najbolje je da se sami uverite i posetite je.

U prostoru kulture u kojem su generacije odrastale smešten je jedan pre svega dečiji kulturni centar „Mlin“ koji je baziran na isključivo dečijem programu, a tiče se najmlađih sugrađana najranije dobi do završetka srednje škole.

„Družimo se na mnogobrojnim i različitim radionicama, umetničkim, likovnim dramskim kao i radionicama savremenog plesa. Obeležavamo značajne datume, organizujemo festivale i manifestacije. Svakog meseca su ovde različite izložbe, dečijih radova i ostvarenja, sve ono što se odnosi na kulturu i neformalno obrazovanje dece, što može biti predmet njihovog interesovanja, mogu pronaći ovde kod nas u kulturnoj stanici“, izjavila je Aleksandra Lukić koordinatorka kulturne stanice „Mlin“.

Prepoznatljiv po mnogo čemu, a najviše po likovnom ateljeu u Mlinu se nalazi dečiji likovni atelje snabdeven neophodnom opremom i materijalom i svim onim što je potrebno za kreativno umetničko izražavanje dece.

„U tom našem likovnom ateljeu mi stvaramo magiju radimo sve ono što se u zvaničnoj školi i formalnom obrazovanju ne radi, od grafike i pečenja gline u peći do svih drugih kreativnih načina izražavanja i u toku godine sve radove izložimo u toj našoj likovnoj galeriji“, rekla je Lukić.

Pored ateljea, ova stanica nudi učionicu prilagođenu dečijim potrebama za sticanjem novih znanja iz oblasti nauke, prirodnih i društvenih tema, a idealna je i za diskutovanje i promišljanje tema koje se tiču odrastanja.

Foto: Gradske info

„Imamo i pozorišnu salu u kojoj nam gostuju profesionalna pozorišta, odigravaju se pozorišne predstava za decu u kojoj se održavaju paneli, diskusije, tribine i onda stižemo do naše multifunkcionalne ili sportsko-plesne sale u kojoj se odigravaju  programi savremenog plesa“, dodala je Lukić.

Krajem maja, Kulturna stanica „Mlin“ se delom svog programa proširuje i u Kreativni distrikt u novi deo grada namenjen kulturi, samim tim program namenjen tinejdžerima dobija svoj epilog.

Deca koja budu dolazila u taj deo distrikta, konačno će dobiti svoj prostor koji će sazrevanjem i vremenom postati centar okupljanja omladine, budući da se tu nalazi Omladinska kulturna stanica, Fabrika, Francuski institut i druga „kul“ mesta prilagođena mladima.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: