Kulturna stanica “Bukovac” – mozak kulture u dvorištu Fruške gore (VIDEO)

NOVI SAD – Nekada su se sva kulturna zbivanja odigravala skoro samo na jednom mestu u Novom Sadu. Nekada je to bio gradski trg, a danas je taj centar razuđen i pretvoren u zbir centara kulture.

Titulom Evropske prestonice kulture, naš grad je izmestio kulturno-umetnički sadržaj iz svoje urbane sredine u prigradska naselja, sve u cilju decentralizacije i ravnomerne raspodele kulturnog sadržaja, neophodnog za razvoj pojedinca.

Samim tim umetnička ponuda grada se podelila na nekoliko kulturnih kutaka širom Novog Sada, između ostalog nastala je i Kulturna stanica „Bukovac“.

Nekadašnja zgrada Doma kulutre sa svojom tipičnom bioskopskom salom poznatom starijim meštanima, sada je renovirana i prilagođena potrebama korisnika današnje Kulturne stanice „Bukovac“.

Foto: Gradske info

Ovu stanicu karakteriše spoj nasleđenih programa i tradicionalnih vrednosti Doma kulture koje su prevedeni u novi format sa jednom novom programskom šemom i savremenim sadržajem spremnim za korišćenje kako građana Bukovca tako i Novosađana.

Kuturna stanica „Bukovac“ je u proteklom periodu imala programsku šemu Evropske prestonice kulture u kojem je pokrenula mnogo interesantnoh sadržaja što je u kratkom vremenskom periodu privuklo decu i omladinu Bukovca.

Danas, na oduševljenje svih korisnika i stanovnka Bukovca, ova stanica organizuje radionice i druge interesantno programe potpuno besplatno.

Sadržaj ove stanice okrenut je promciji kulture, umetnosti, ekologije i sporta, a sarađuju sa svim udruženjima koje postoje u ovom prigradskom mestu.

Foto: Gradske info

Položaj Bukovca, a i same stanice je smešten na samom obodu Fruške gore, s toga oni svoje aktivnosti sprovode ne samo u obnovljenom eneterijeru stanice već i na otvorenom, kako kažu, u svom dvorištu iliti zelenoj oazi Fruške gore.

Pored standardnih aktivnosti u narednom periodu ova stanica planira pregršt događaja, među kojima će najveći apostrof staviti na priču o Milici Stojadinović Srpkinji, rođenoj Bukovčanki i na osnovu njenog lika i dela afirmisati Bukovac.

Osim obnove „Mličini dani“ u planu je ponovno aktiviranje bioskopa odnosno projekcija i puštanja filmova za omladinu, koji bi prikazivali edukativne i dokumentarne filmove poput „Žurnal o omladini na selu, zimi“ Želimira Žilnika.

Pratite događaje Kulturnie stanice „Bukovac“ jer vas očeuje pregršt događaja koji će se desiti u budužnosti.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: