Kultura – vezivno tkivo Subotice i Gračanice

subotica-mladi-gračanica
SUBOTICA – Mladi iz Gračanice, članovi dramske i baletske sekcije Doma kulture Gračanica, gosti su subotičkog Dečjeg pozorišta, a u okviru posete našem gradu izveli su pred subotičkom publikom dve predstave.

Mladi glumci amaterskog pozorišta  “Janićije Popović” koje radi u sklopu Doma kulture “Gračanica” najpre su izveli predstavu za decu “Misterija nestalog jajeta”, a potom su polaznice škole baleta u Gračanici, u jednočasovnom programu izvele delove iz baletskih predstava „Uspavana lepotica“, „Krcko oraščić“ i „Don Kihot“, kao i delove modernog baleta.

Predstava “Misterija nestalog jajeta” rediteljke Jelene Đorđević je duhovita, dinamična priča koja govori  o prijateljstvu, majčinskoj ljubavi i uzajamnoj brizi. U predstavi igraju mladi glumci Amaterskog pozorišta “Janićije Popović” Mateja Dimitrijević, Janja Vujović, Natalija Josifović,  Petra Marković, Petar Milenković, Helena Dimitrijević, Anastasija Perić, Tijana Petrović, Helena Popović, Dunja Živić i Dimitrije Zdravković.

Nešto kasnije, u večernjim časovima, mlade balerine Anđelka Prica, Petra Manitašević, Nina Đekić, Marija Rašić, Helena Dimitrijević, Nevena Milovanović, Emilija Mihajlović, Nikolina Đorđević, Anđelija Marković, Neda Aritonović i Katarina Nedeljković, nagrađene  velikim aplauzom subotičke publike. Da su  pobrale brojne simpatije svojih vršnjaka i publike govori i činjenica da su dugo posle predstave, na molbu gledalaca, ostale na sceni kako bi se fotografisale sa publikom.

„Škola baleta u Gračanici dokazuje da i sredine sa daleko manjom logistikom mogu ostvariti zapažene rezultate. Sama činjenica da Škola baleta traje pet godina i da za istu još uvek vlada veliko interesovanje dovoljno govori“, rekla je koreograf Una Stepanović.

Goste iz Gračanice pozdravile su Jasmina Stevanović, sekretarka Sekretarijata za društvene delatnosti i Milanka Kostić, članica Gradskog veća za kulturu i obrazovanje, koje su prisustvovale izvedbama gostiju, mladih glumaca i balerina.

„Subotica je godinama unazad  bila u prilici da ugosti veliki broj umetničkih programa iz Gračanice, izložbi, folklora, mladih muzičara i glumaca iz Gračanice, a dugogodišnja saradnja Dečjeg pozorišta sa Domom kulture u Gračanici  rezultirala je sa nekoliko sjajnih  predstava koje je režirao subotički glumac Boško Boškov” rekla je Milanka Kostić.

Podsetimo, predstavu pod nazivom “Igra” režirao je   Boškov  i  sa mladim glumcima radio u gračaničkom Domu kulture. Takođe, u okviru pratećeg programa  Međunarodnog festivala pozorišta za decu 2019. godine na sceni Dečjeg pozorišta prikazana je predstava „Guliver u zemlji lutaka“ u izvođenju Doma kulture iz Gračanice. Lutkarsku predstavu režirao je takođe Boško Boškov, kao deo projekta „Arno Gujon i radost u svakoj školi na KiM“, koji je podržala Francuska humanitarna organizacija „Solidarnost za Kosovo“ , a kako zbog zabrane ulaska na teritoriju Kosova i Metohije Arno Gujon predstavu nije mogao da pogleda u Gračanici, posetio je tada Suboticu i gledao je u našem gradu. Predstavi kao završnom činu prethodila je lutkarska radionica koju su vodili Marta Aroksalaši, Bereš Marta i Boško Boškov, a potom su najdarovitija deca sa te radionice uradila pomenutu predstavu.

„Suboticu i Gračanicu veže neraskidiva dugogodišnja saradnja, ne samo zvaničnika sa krajnjeg severa i krajnjeg juga naše Srbije, nego i u drugim oblastima, a pre svega u oblasti kulture. Krenuli smo sa kulturom jer je ona, nekako, uvek prva karika a ona je, kasnije, napravila neraskidivi lanac koji spaja sever i jug, i tako celinu čini stabilnijom” kaže Jasmina Stevanović, i navodi da  veoma bitno da  se razmenjuju kulturni sadržaji, da  imamo uzajamni pristup kulturnim programima  zato što je kultura  vezivno tkivo jednog naroda.

„Dom kulture Gračanica inače ima iz godine u godinu zanimljive programe i aktivnosti iz oblasti lutkarske pozorišne umetnosti i ideja je da kroz ovakve akcije, kroz predstave, kroz škole lutkarstva i radionice negde, deci Kosova i Metohije približimo lutkarsku pozorišnu umetnost koja je  najzahtevnija, jer nije  jednostavno preneti emociju na predmet, na lutku. U tim našim aktivnostima mi godinama nailazimo na podršku, pomoć i razumevanje Dečijeg pozorišta iz Subotice koje nam pomaže kroz pravljenje lutaka, izradu kostima i savetima, pa koristim priliku da se zahvalim Dečijem pozorištu  na pomoći i podršci koju godinama pružaju Domu kulture Gračanica i njegovoj dramskoj grupi, ali i gradu Subotica” rekao je Aleksandar Gudžić,    urednik pozorišnog programa Doma kulture Gračanica, i naglasiovda su ovakva gostovanja i nastupi  prilika da se deca iz Gračanice predstave, pa i pokažu da u Gračanici postoji i  druga vrsta stvarajuće umetnosti, a ne samo srednjevekovna po kojoj ih većina prepoznaje.

„Poslednjih godina ljudi zaposleni u Domu kulture Gračanica na jedan kvalitetan način rade sa decom pa su, zapravo, i škola baleta i dramska grupa i njihovi programi i aktivnosti su prilika da kod najmlađih promovišemo i elitnu umetnost i elitnu kulturu na račun brojnih populističkih sadržaja kojima smo svakodnevno kroz medije zatrpani ” rekao je  Aleksandar Gudžić.

U sklopu posete Subotici, gosti iz Gračanice iskoristili su lepo vreme i posetili  Zoo vrt na Paliću, gde su uživali u prirodi i susretu sa životinjama palićkog Zoo vrta.

subotica-gračanica
Foto: Vojvodina uživo
Foto: Vojvodina uživo
Foto: Vojvodina uživo
Foto: Vojvodina uživo
Foto: Vojvodina uživo

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: