Kulinarski hit iz Kine: Da li biste probali prženo kamenje sa paprikom i belim lukom?

Nesvakidašnje jelo pod nazivom „suodiu“ staro je nekoliko vekova.

Navikli smo da Kinezi imaju „specifičan jelovnik“, ali najnovija priča pomera granice.

Na društvenim mrežama kruži snimak specijaliteta koji se servira s belim lukom, čilijem i drugim egzotičnim začinima, što zvuči primamljivo dok ne čujete da je glavni sastojak – kamenje!

U zavisnosti od toga koliko vremena posvetite surfovanju internetom pronaći ćete scene užasnutih gostiju koji pljuju šljunak iz usta, ili zadovoljnih kuvara koji otkrivaju nesvakidašnji recept.

Jedinstveno jelo pod nazivom „suodiu“ staro je nekoliko vekova, prenosi The Guardian.

Za recept su zaslužne čamdžije u provinciji Hubej, koje su bile pritisnute nestašicom povrća i životinjskog mesa.

Njegova popularnost je opala nakon što su ekonomski razvoj i motorizovana plovila zavladali Hubejom, čime je smanjena šansa da ljudi ostanu bez zaliha.

Jelo se povezuje i sa narodom Tuđia, etničkom manjinom koja potiče s planinskog lanca Vuling na granicama Hubeja, Hunana i Guizhoua.

Mišljenja internet korisnika su podeljena. Jedni oduševljeno ističu da bi probali „suodiu“, drugi se plaše gušenja, a treći pitaju da li će naredni sastojak u ishrani ljudi postati – blato?!

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.