Kula: Edukacija dece najuticajniji model smanjenja rizika od stradanja u saobraćaju

damjan sunncica
KULA – Kvalitet života u jednoj zajednici ogleda se u odnosu prema deci, koji su najranjiviji deo društva. Bezbednost najmlađih je veliki izazov za sve, a pogotovo za one čiji je to profesionalni poziv.

Kvalitetno i pravovremeno saobraćajno obrazovanje i vaspitanje je sasvim sigurno jedan od najuticajnijih modela za smanjenje rizika od stradanja dece u saobraćaju. Stoga je velika pažnja i posvećena saobraćajnom obrazovanju i vaspitanju, kao jednom segmentu obrazovanja, ali i kao delu odrastanja svakog deteta.

Danas su predsednik opštine Kula, Damjan Miljanić i Karolj Valka, zamenik predsednika Opštine i predsednik Saveta za saobraćaj opštine Kula obišli vrtić ”Sunčica” kako bi deci podelili edukativnu bojanku, ”Pažljivko”. Deca u ovom uzrastu još uvek žive u svetu igara, crtanih junaka i bezbrižnost, te je vizija da se u potpunosti edukacijom uklope u taj svet.

Predsednik Miljanić najavio je da će čitava ova sedmica biti posvećena edukaciji dece o bezbednosti u saobraćaju, i da su edukacije prilagođene uzrastu- mališani u vrtićima dobiće” Pažljivka”, a za decu iz osnovnih škola biće organizovane radionice u saradnji sa članovima moto kluba.

Kada je reč o značaju edukovanju na temu saobraćaja od malih nogu Karolj Valka navodi da je jako važno da se spram uzrasta prilagodi i tematika i dinamika edukacija. Valka dodaje da se kao produkt edukacija u proteklom period nije zabeležila ni jedna saobraćajna nezgoda u kojoj je bilo povređene dece, naglašavajući da se osim kontinuirane edukacije dece sporovodi i edukacija i nastvnog osoblja i roditelja.

Osim promene svesti, učestalih kontrola, ali i drastičnije kaznene politike, povećanoj bezbednosti u saobraćaju može da doprinese i prevencija. Neka dosadašnja istarživanja pokazala su da su efekti prevencije najviše vidljivi u radu sa decom. Najmlađi brzo uče i to primenjuju, a i pravovremena edukacija odraslih doprinosi podizanju svesti o važnosti poštovanja pravila u saobraćaju.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: