Kroz program „Zajednici zajedno“ gimnazija u Pančevu zamenila prozore

PANČEVO – Na zgradi gimnazije „Uroš Predić“ u Pančevu kompletno su zamenjeni svi prozori na spoljašnjim zidovima objekta zahvaljujući programu „Zajednici zajedno“ čime je značajno povećana energetska efikasnost.

Kao kompanija koja u kontinuitetu ulaže u poboljšanje ekološke slike Srbije i unapređenje uslova obrazovanja, NIS je u okviru programa „Zajednici zajedno“ i u saradnji sa Gradom Pančevom podržao projekat zamene stolarije u zgradi pančevačke Gimnazije „Uroš Predić“.

 

Zorica Pomar i Svetozar Eremić

 

Vrednost projekta je više od 5,5 miliona dinara. Zahvaljujući ovim sredstvima je, osim novog savremenog izgleda objekta, omogućeno i unapređenje energetske efikasnosti unutar ove obrazovne ustanove.

Svetozar Eremić iz Rafinerije nafte Pančevo kompanije NIS istakao je značaj saradnje Grada Pančevo i NIS-a u okviru programa „Zajednici zajedno“.

 

Svetozar Eremić

 

„Realizovali smo vrlo značajan projekat zamene stolarije koji će dati novi kvalitet učenicima i nastavnom kadru i uticati na energetsku efikasnost same zgrade. Kompanija NIS i Pančevo u okviru ovog programa sarađuju duže od jedne decenije i za to vreme smo realizovali 152 društveno-odgovorna projekta čija vrednost je više od 200 miliona dinara. Ovim želimo da unapredimo kvalitet života svih naših sugrađana, kao i onih koji borave u našem gradu. Naš fokus nije samo biznis, koji uspešno razvijamo kroz Rafineriju nafte Pančevo, već i društveno odgovorno poslovanje kroz koje ulažemo u zajednicu i gradimo „Budućnost na delu“ što i jeste slogan naše kompanije“, naveo je Eremić.

 

Jedna od učionica u kojoj su zamenjeni svi prozori

 

Zorica Pomar, direktorka Gimnazije „Uroš Predić“ u Pančevu zahvalila se kompaniji NIS na sredstvima koje je izdvojila za realizaciju značajnog za ovu obrazovnu ustanovu projekta.

„Ova zgrada je počela da se gradi 1863-1864. godine i po dosadašnjim istorijskim dokumentima do kojih smo došli nismo našli podatke da je izvođena ovakva vrsta radova u svim prethodnim godinama postojanja škole. Bitno je da smo realizovali ovaj projekat u domenu zaštite životne sredine. Ugradnjom prozora povećali smo energetsku efikasnost škole i time povećali smanjenje gubitka energije. Treće, a ne manje značajno, je da smo povećali bezbednost učenika i zaposlenih, jer je zamenjena stolarija na uličnom delu zgrade“, istakla je Pomar.

 

U okviru projekta zamenjen je 41 prozor sa ulične strane zgrade. Na ovaj način, pored toga što je smanjen gubitak toplotne energije, povećana je i bezbednost učenika i zaposlenih u školi koja je osnovana 1863. godine. Radovi na Gimnaziji „Uroš Predić“, koja je jedna od najstarijih prosvetnih institucija u našoj zemlji, izvedeni su pod uslovima koje propisuje Zavod za zaštitu spomenika kulture.

U ime Grada Pančeva u obilasku gimnazije bila je Mirjana Savkov, sekretarka Sekretarijata za obrazovanje Grada Pančeva.

Svetozar Eremić je podsetio i na brojna druga ulaganja u Pančevu.

“Ono što mogu da naglasim je da smo tokom ovih godina, između ostalog, pomogli podizanju funkcionalnosti zgrade Doma omladine Pančevo, urađena je rekonstrukcija, odnosno adaptacija, prostorija odeljenja dečje i preventivne stomatologije. Nabavljeno je sanitetsko vozilo za Dom zdravlja Pančevo, rekonstruisali smo zajedno Narodni muzej a značajna sredstva su uložena i u opremanje laboratorije u pančevačkoj Tehničkoj školi, što je bio prvi primer dobre saradnje između obrazovnog sistema i kompanije, na osnovu toga je osnovan i novi smer tehnolog ili tehničar za preradu nafte i gasa, što je nama preko potrebno”, podsetio je Svetozar Eremić, iz Bloka prerada kompanije NIS.

Samo u prošloj godini, na teritoriji Pančeva, uloženo je 14 miliona dinara za realizaciju četiri projekta u oblasti ekologije i zaštite životne sredine. Pored toga, osim gimnazije, podržane su još i tri osnovne škole.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.