logo transparend vojvodina uzivo

Krompiru preti plamenjača

U najznačajnijim regijama gajenja krompira, u proteklih nekoliko dana na području cele zemlje beleže se česte, gotovo svakodnevne padavine koje uz visoke vrednosti relativne vlažnosti vazduha i registrovane temperature konstantno stvaraju povoljne uslove za zarazu krompira prouzrokovačem plamenjače krompira.

Zbog bujnosti useva i pomenutih uslova vlažnosti, nadzemna masa je u proteklih nekoliko dana gotovo stalno vlažna i stvara se veoma povoljan mikroklimat za razvoj i širenje plamenjače.

Sada je ključno primeniti adekvatne mere zaštite, kako bi se sprečilo naglo širenje simptoma u polju i propadanje useva. Čim vremenski uslovi dozvole, preporučuje se primena nekog od fungicida:

* Fuzija plus (propamokarb-hidrohlorid+fluazinam) u količini 2 l/ha
* Infinito SC (propamokarb-hidrohlorid+fluopikolid) u količini 1,2-1,6 l/ha
* Diprospero (propamokarb-hidrohlorid+dimetomorf) u količini 2 l/ha
* Axidor (propamokarb-hidrohlorid+cimoksanil) u količini 2,5 l/ha
* Zorvec entecta (oksatiapiprolin+amisulbrom) u količini 0,25 l/ha
* Revus top (mandipropamid+difenokonazol) u količini 0,4-0,6 l/ha
* Orvego (ametoktradin+dimetomorf) u količini 0,8 l/ha
* Carial flex (mandipropamid+cimoksanil) u količini 0,6 l/ha

Foto: PIS Srbije

S obzirom na izuzetnu povoljnost uslova za razvoj patogena, opravdano je skraćenje intervala između dva tretmana na 5-7 dana. Zbog toga bi trebalo voditi računa o maksimalnom broju tretmana (MBT) i o mehanizmu delovanja primenjenih fungicida (uvek treba smenjivati fungicide sa različitim mehanizmom delovanja).

U ovom momentu posebno su ugroženi usevi krompira koji su u proteklim danima pretrpeli štete usled delovanja vremenskih nepogoda (grada, vetra, obilnih padavina u kratkom periodu) koji su kao takvi veoma osetljivi na zarazu pomenutim patogenom. Osim preporučenih fungicida, u ovakvim usevima preporučuje se i primena bakarnih preparata u što kraćem roku kao i biostimulatora na bazi aminokiselina koji će pomoći biljkama da steknu bolju kondiciju i da se što pre oporave. U suprotnom, može doći do visokog intenziteta zaraze prouzrokovačem plamenjače.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.