Krkobabić: Vodenice potočare kao deo turističke ponude

BEOGRAD – Ministarstvo za brigu o selu osim programa obnove zadrugarstva i dodele praznih seoskih kuća, priprema i novi program pokretanja privrednih aktivnosti na selu, kao što su stari zanati poput vodeničarstva, o čemu je danas resorni ministar Milan Krkobabić razgovarao sa predstavnicima Društva vodeničara Srbije.

On je na sasatnku u Kumovoj vodenici u Lajkovačkom selu Markova crkva istakao da je obnova i stavljanje u funkciju starih vodenica u Srbiji višestruko koristan projekat.

“Vodenice potočare kao osoben deo materijalne kulture Srbije, pored egzistencijalnog, imaju i istorijski i socijalno-društveni značaj. One danas mogu da imaju veliki značaj u okviru seoskog turizma”, rekao je Krkobabić i dodao da su posebno poželjne za meljavu žitarica jer ne zagađuju okolinu i ne troše električnu energiju.

Suvlasnik Kumove vodenice u Markovoj crkvi i predsednik Društva vodeničara Milan Pavlović je istakao da su vodenice ekološke tvorevine.

Takođe i da pored proizvodnje kvalitetnog brašna od celog zrna žitarica, mogu da budu izazov za duži boravak turista za šta je potrebno u blizini vodenice izgraditi i adekvatno opremljene turističke objekte.

Akademik Dragan Škorić je naveo da bi po uzoru na Kumovu vodenicu trebalo obnoviti sve stare vodenice potočare u Srbiji i staviti ih u funkciju seoskog stanovništva i turizma.

Predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković je izjavio da ga raduje što je država prepoznala značaj sela, kao i starih zanata koji čuvaju tradiciju, ali su znacajni i za egzistenciju ljudi u seoskim sredinama.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: