logo transparend vojvodina uzivo

Kraljica Marija je volela Vršačke planine

VRŠAC – Kraljica Marija Karađorđević, rumunska princeza i srpska kraljica, zaštitnica nejači, prepoznala je u Vršačkim planinama jedinstveno zdravo mesto i namenila ga deci.

Inicijativom kraljice Marije i 565 dobrotvora, građana Vršca, Pančeva i Bele Crkve, 1936. godine, ostvareno je idejno rešenje doajena jugoslovenske arhitekture Dragiše Brašovana.

Na temeljima oblika krsta, sazidano je Dečje odmaralište na Vršačkom bregu. Dugi niz godina, ova termalna banja, zahvaljujući izuzetno pogodnim vetrovima za zdravlje dece, služila je svrsi.

Kraljica Marija ga je ostavila kao zadužbinu, namenjenu zdravstveno i socijalno ugroženoj deci. Objekat je dat na upravljanje organizaciji Crvenog krsta u Vršcu i nosio je ime “Letovalište Crvenog krsta Kraljice Marije”.

Godine 1995. godine u njega su silom prilika smeštena lica izbegla od ratova. Posle pet godina, ostala je samo tužna ruina. Opštinska i pokrajinska organizacija Crvenog krsta, u saradnji sa Nacionalnom organizacijom, pokrenule su inicijativu, a Crveni krst Kraljevine Španije ponudio je sredstva kako bi se građevina skrhana vremenom i ljudskim nemarom, rekonstruisala i ponovo postala ono za šta je i izgrađena.

Po mišljenju stručnjaka, staro zdanje nije bilo pogodno za rekonstrukciju, pa je na istim temeljima započeta gradnja novog modernog centra. Septembra 2001. položen je kamen temeljac. U građevinsku rekonstrukciju ovog zdanja Crveni krst Španije uložio je 300.000 evra, a Crveni krst Gornje Austrije je za njegovo opremanje izdvojio 175.000 evra.

Avgusta 2004. godine, predsednik Crvenog krsta Vojvodine prof dr Boriša Vuković, šef Službe za međunarodnu saradnju španskog Crvenog krsta i lični savetnik predsednika Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca Mercedes Babe i predsednik Crvenog krsta Gornje Austrije Leo Palvajn – Pretner, svečano su otvorili novoizgrađeni Dečji dom Crvenog krsta na Vršačkom bregu. Njegovom kasnijem opremanju priključili su se i drugi dobrotvori.

Dečjem domu Kraljice Marije Karađorđević i Crvenog krsta na Vršačkom bregu, tada je udahnut novi život. Ništa nije tako vredno i dobro kao osmeh zdravog i zadovoljnog deteta. U tom osmehu je budućnost gradova, država, čovečanstva.

Vršački slikar Zoran Turkan nedavno je pokrenuo inicijativu da se Dečjem domu Crvenog krsta na Vršačkom bregu doda ime Kraljice Marije Karađorđević.

„Kraljica Marija Karađorđević podigla je prvo vršačko Dečje odmaralište na Vršačkom bregu, koje se danas zove samo “Crveni krst”. Lepo bi bilo da se nepravda ispravi i da se zlatnim slovima upiše ime dobroljubive rumunske princeze i srpske kraljice, zaštitnice nejači“, obrazložio je Turkan.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.