Kraj ljubavi: Pet znakova da se partner odljubljuje od vas

“Kada prvi put sretnemo nekoga ko nam je zanimljiv, na naš mozak utiču hormoni koji čine da se dobro osećamo a mogu i da nas navedu da pomislimo da smo zaljubljeni u nekoga, iako zaista osećamo samo ‘požudu’. Kako uticaj hormona polako nestaje tokom veze, ljudi će se možda osećati manje ‘zaljubljenima'”, kaže doktor Beth Ribarski, profesor interpersonalne komunikacije, prenosi “Best lajf”.

Postoji čitav niz razloga zašto se to može desiti, bilo da se partneri rastaju, menjaju prioritete, interesovanja ili vrednosti . Međutim, Ribarski kaže: “To možda ne znači da vas više ne voli, ali možda više nisu ‘zaljubljeni’ u vas.”

Imajući ovo na umu, postoji to pet znakova upozorenja da se partner odljubljuje:

1. Nije zainteresovan za intimnost

Psiholozi smatraju da je partnerova nezainteresovanost prema fizičkoj intimnosti, crvena zastavica u odnosu.

“Seksualna intimnost raste i nestaje tokom većine veza, ali spora ili iznenadna promena seksualne želje često signalizira nedostatak emotivne bliskosti. Iako drugi faktori, kao što su fizička bolest i stres, mogu smanjiti želju za seksualnom bliskosšću, važno je paziti na iznenadnu nezainteresovanost”, smatra klinički psiholog doktor Karla Mari Menli.

Ribarski takođe ukazuje na ovo i napominje da bi trebalo da isključite druge potencijalne okolnosti: “Možda je vaš partner pod stresom zbog posla i to bi ga moglo učiniti manje fokusiranim na fizičku intimnost, kao i manje komunikativnim.”

2. Sve se manje komunicira

Ukoliko jedan od partnera manje komunicira ili samo daje odgovore od jedne reči, kao i ako ga jednostavno ne zanima svakodnevica voljene osobe, možda se jednostavno odljubljuje.

“Iako je uobičajeno da parovi prolaze kroz faze nezainteresovanosti zbog životnog stresa i izgaranja na poslu ili u odgajanju dece, glavna crvena zastavica je kada je partner hronično nezainteresovan za vaše misli, osećanja i aktivnosti”, kaže doktor Menli.

Međutim, to se dešava i kada jedan od partnera veruje da “zna” kako će druga osoba reagovati, na osnovu prethodnih razgovora. Pretpostavke uništavaju odnose, jer je komunikacija iskrivljena u odnosu na ono što neko veruje da se dešava ili da će se potencijalno dogoditi, u odnosu na ono što se stvarno dešava. Ovakav način “komunikacije” menja dinamiku i razvodnjava komunikaciju i razumevanje.

Ipak, trebalo bi razmisliti – da li je partner zapravo manje zainteresovan za svog para i zajedničku sreću – ili ih nešto drugo tera da se povuku. Važno je razgovarati i otvoriti mogućnost za rešavanje bilo kakvog nezadovoljstva u vezi i/ili pružiti priliku da se podrži partner u periodu stresa.

3. Ne razgovara se o budućnosti

Zaljubljeni parovi često zamišljaju i razgovaraju o tome kako će izgledati zajednička budućnost. Ukoliko ovo više nije na prvom mestu kod partnera, vreme je za zabrinutost.

Kada par prestane da razgovara, ne planira zajednička letovanja, nabavke, nema zajedničke ciljeve – ovo je znak upozorenja da veza postaje zastarela. Odluke o kojima se nekada razgovaralo, trenutno se donose samostalno, a to može izazvati neravnotežu u odnosima, posebno u vezi sa novcem. Može se reći da osoba ne vidi trenutnog partnera u svojoj budućnosti.

4. Stalne svađe

“Hronične svađe i traženje pogrešaka mogu biti znaci da se partner odljubljuje. Posebno kada partnerovo ponašanje označava kontinuirani ili dramatični pomak u odnosu na prethodno ponašanje. Sarkazam i kritika su toksični za zdrave veze. Iako se u zdravim partnerskim vezama partneri ponekad ne slažu, oni nikad neće stvarati toksičnu sredinu”, smatra doktor Menli.

Ribarski smatra da je razgovor o bilo kojoj temi u kome se partner svaki put ne slaže sa vama, znak za uzbunu. Takođe, ako je partner sve češće razdražljiv ili ljut, trebalo bi pokušati otkriti šta je uzrok takvog ponašanja.

5. Nema želje za zajednički provedenim vremenom 

“Smanjeno interesovanje za zajedničke aktivnosti, kvalitetno zajedničko vreme, bitan je znak da se partner možda odljubljuje. U idealnom slučaju, oba partnera se raduju zajedničkom vremenu i aktivnostima kao što su hobiji, vežbanje, kuvanje ili putovanja”, kaže doktor Menli.

Upravo imati nekoga sa kim se može provoditi vreme i uživati u malim stvarima u životu, je jedna od vrednih karakteristika zajedničkog života. Ribarski međutim smatra da partner možda radi duže ili je izabrao da provodi vreme sa svojim prijateljima i da to ne znači uvek da nešto nije u redu. “Možda im je samo potreban drugi vid zabave – a imati drugačija interesovanja i samo svoje prijatelje su potpuno zdravi izbori u vezi”, kaže profesor.

Sve veze prolaze kroz svoje uspone i padove. Međutim, ukoliko vidite neki od ovih znakova, vreme je da razgovarate sa svojim partnerom. Parovi često pokušavaju da previde problem, nadajući se da će on nestati sam od sebe ili da će se veza nekim čudom popraviti. Međutim, ignorisanje može samo da produbi probleme. Ukoliko ste zabrinuti da se partner možda odljubljuje, otvoren dijalog o tome može biti odličan prvi korak ka jačanju veze.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: