Kovin: Predavanje i radionioca o digitalnoj demenciji

KOVIN – U Biblioteci „Vuk Karadžić“ u Kovinu 22. novembra su realizovani predavanje i radionica o digitalnoj demenciji za učenike osnovnih škola i predstavnike đačkog parlamenta.

Psiholog Nedeljko V. Jović predstavio je priručnik „Mladi pod kontrolom… Digitalna demencija! Šta činiti?“.

Po završetku promocije održana je interaktivna radionica sa učenicama OŠ „Đura Jakšić“ Kovin i prof. srpskog jezika i književnosti Mašom Vuletić.

Jović je mladima ukazao na posledice prekomerne upotrebe digitalnih tehnologija koje oštećuju mozak, izazivaju privremeni gubitak pamćenja, smanjuju pažnju, koncentraciju, ali i izazivaju nesanicu.

 

Radionica u Kovinu (Izvor: Biblioteka Vuk Karadžić, Kovin)

 

Termin digitalna demencija metaforički ilustruje promene u ličnosti do kojih dovodi nekritičko korišćenje kompjutera i interneta, aludirajući na disfunkciju kongnitivnog procesa i zanemarivanja logičkog mišljenja, posebno kod mladih.

Bilo je reči o samokontroli, a zaključak je da ljudi koji često istovremeno koriste više medija, pokazuju probleme sa kontrolom vlastitih misli.
Prema njegovim rečima uspostavljanje samokontrole kod mladih se postiže uz pomoć pravila i ograničenja, to jest funkcionalnih obrazaca ponašanja, a odgovornost se preuzima kroz bihejvioralni ugovor.

 

Radionica u Kovinu (Izvor: Biblioteka Vuk Karadžić, Kovin)

 

Nedeljko V. Jović je dipl. psiholog je Beograda koji se od 1996. godine bavi naučnim i stručnim radom iz oblasti prevencije bolesti zavisnosti sa posebnim aspektom na psiho-socijalnu problematiku zavisnika i njegove porodice.

Objavljene knjige: „Vodič za roditelje: Porodica u vrtlogu droge“ i „Porodica, kako je sačuvati – otac ljubavi i poverenja“.

Seminari i kursevi: „Porodica u vrtlogu droge – vodič za zdravstvene radnike“, „Resocijalizacija zavisnika kod zloupotrebe steroida“, „Značaj porodice u lečenju mladih pacijenata zavisnika – Šta činiti?“, „Prevencija bolesti zavisnosti u porodici“.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.