Kovačica: Svih 8 biračkih mesta otvoreno, glasanje počelo

KOVAČICA – Danas se u Srbiji sprovode izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina. Na teritoriji opštine Kovačica otvoreno je svih 8 biračkih mesta.

Glasanje se odvija na tri biračka mesta u Kovačici u Osnovnoj školi Mlada pokolenja, na dva u Padini, u Osnovnoj školi Maršal Tito, i na po jednom biračkom mestu u osnovnim školama u Crepaji, Uzdinu i Debeljači.

Sva biračka mesta otvorena su od 7 časova, a glasanje teče neometano.

Pred glasačke kutije jedna od prvih izašla je i prva na listi Aj dedičstvo aj budućnost – Slovaci! Dušanka Petrak. Ona je glasala na biračkom mestu u osnovnoj školi u Kovačici, a ovom prilikom pozvala je sve građane koji imaju pravo glasa da izađu na izbore i biraju one koji će na najbolji način zastupati interese Slovaka.

Svoju građansku dužnost obavio je i aktuelni predsednik Nacionalnog saveta Rumuna, Daniel Magdu, koji je glasao na svom biračkom mestu. Ovom prilikom on je rekao da su ovi izbori potvrda puta kojim treba da se kreće rad NSRNM i da je plan u budućnosti da ona bude izvesna, sigurna, bolja uz unapređenje svih oblasti života Rumuna, kako u Vojvodini tako i na teritoriji cele Srbije.

Građani će moći da glasaju danas do 20 časova. Izbori se, inače, održavaju za nacionalne savete 23 nacionalne manjine – 19 na nesposrednim i za četiri na elektrorskim izborima. Na teritoriji naše opštine glasa se za članove nacionalnih saveta Slovaka, Rumuna, Mađara i Roma.

Članove nacionalnog saveta na neposrednim izborima biraće pripadnici albanske, aškalijske, bošnjačke, bugarske, bunjevačke, vlaške, grčke, egipatske, mađarske, nemačke, poljske, romske, rumunske, ruske, rusinske, slovačke, slovenačke, ukrajinske i češke nacionalne manjine,

Četiri nacionalne manjine biraće članove za nacionalne savete putem elektorske skupštine, i to: makedonska, hrvatska, crnogorska i goranska.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: