NOVI SAD – Danas je u Privrednoj komori Vojvodine održan kongres pod nazivom “Gastronomske manifestacije Balkana”, koji je okupio brojne stručnjake i organizatore manifestacija iz oblasti turizma i gastronomije. Tema kongresa bila je unapređenje gastronomskih događanja i njihovog uticaja na regionalni i međunarodni turizam.
Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam, istakao je važnost manifestacija kao ključnog generatora turističkog prometa u Vojvodini.
– Upravo smo završili konkurs za finansijsku podršku manifestacijama i kongresima, sa ukupno više od 60 miliona dinara. Od toga, 50 miliona ide za podršku manifestacijama, dok je 10 miliona namenjeno kongresima. Ove manifestacije godišnje privuku više od 500.000 posetilaca na teritoriji Vojvodine – rekao je Ivanišević.
Ivanišević je napomenuo i važnost regionalne saradnje, naglasivši da će vinari sa cele teritorije Vojvodine učestvovati na “Wine fest” u Trebinju, čime se dodatno povezuju manifestacije u regionu.
– Svaka manifestacija mora imati regionalni karakter, a naša ideja je da u regionu promovišemo manifestacije iz Vojvodine, a da u Vojvodini manifestacije iz regiona. To je prilika za turiste da planiraju svoje godišnje odmore i posete različite manifestacije tokom toplih meseci – dodao je Ivanišević.
Romeo Karanović, domaćin kongresa, osvrnuo se na značaj Vojvodine kao začetnika trenda gastronomskih manifestacija u regionu.
– Vojvodina je postala sinonim za gastronomske manifestacije. Svako selo ima svoje takmičenje, a kroz takva takmičenja i druženja nastale su manifestacije koje su postale pravi fenomen – izjavio je Karanović.
On je naglasio da je jedan od ciljeva kongresa edukacija mladih organizatora manifestacija, kako bi oni naučili kako da razviju svoje događaje do nivoa popularnih manifestacija poput Slaninijade u Kačarevu ili Leskovačke Roštiljijade. Takođe, fokus kongresa bio je na savetu stručnjaka u vezi sa očuvanjem namirnica tokom manifestacija, jer se mnoge od njih održavaju u letnjem periodu kada je visok rizik od kvarljivosti hrane.
Karanović je istakao da je jedna od tema kongresa uparivanje hrane i pića, posebno u kontekstu vinskih manifestacija. Trenutna praksa vinara je da organizuju svoje manifestacije, ali je naglasio da postoji potencijal za razvoj zajedničkih događanja koja će objediniti gastronomiju i vina, čime bi se stvorile još vrednije manifestacije.
Melita Peroković, predstavnica Turističke zajednice opštine Fažana u Istri, osvrnula se na značaj gastronomije u turističkoj ponudi.
– Gastronomija je ključni deo naše turističke ponude. Tradicionalna kuhinja, priprema hrane sa lokalnim namirnicama, temelj je dobre promocije našeg malog mesta – rekla je Peroković.
Ona je naglasila i važnost saradnje sa manifestacijama u Vojvodini, kao što je prošlogodišnja zajednička gastro manifestacija “Valbandon Open”, koja je održana u avgustu.
– Naša saradnja sa Vojvodinom bila je izuzetno uspešna, tu su izuzetno vredna iskustva koja stičemo u zajedničkoj saranji – zaključila je Peroković.