Konferencija povodom Svetskog dana turizma u PKV: Značajno povećnje broja turista

NOVI SAD – U Privrednoj komori Vojvodine održana je Konferencija uoči obeležavanja Svetskog dana turizma. Predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević istakao je da je ukupan broj turističkih dolazaka u Republiku Srbiju u periodu januar – jul 2023. godine iznosio je 2,3 miliona, što je za 13% više u odnosu na januar – jul 2022. godine.

U Vojvodini je najposećeniji bio Novi Sad, gde je zabeleženo 133 hiljade dolazaka turista, što je za 12% više u odnosu na isti period prošle godine a većina su bili strani turisti.
Domaći turisti su ostvarili 51% ukupnih dolazaka, dok su 49% bili dolasci stranih turista. Od ukupnog broja turističkih dolazaka, 17% su činili dolasci na području AP Vojvodine. Broj dolazaka stranih turista u Vojvodinu povećan je za 8% u odnosu na period januar – jul 2022. godine.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam Dr Nenad Ivanišević istakao je da je Pokrajinska vlada u protekle dve godine opredelila preko 700 miliona dinara za direktnu podršku razvoju turističke infrastrukture.

Tome idu u prilog i činjenice da je u oktobru 2022. godine, što se tiče turističke posećenosti, neuporedivo bolja statistika u odnosu na celu 2019. godinu, a prema dosadašnjim rezultatima i ova godina završiće se sa boljim rezultatima nego prethodna.

„Stabilne finansije u Republici Srbiji doprinose stabilnim finansijama u AP Vojvodini i mi ćemo nastaviti da ulažemo u razvoj turističke infrastrukture. U narednom periodu biće raspisan novi konkurs za direktnu podršku pružaocima usluga u turizmu. Ono što se najavljuje kao novina jeste izdvajanje nabavki za električne automobile i električne bicikle.“

Foto: PKV

Najavljujući prestojeći Sajam turizma u Novom Sadu Ivanišević je istakao da će se na paviljonu sekretarijata predstaviti i turističke organizacije Bosne i Hercegovine kao i grada Trebinja.

Osnivač i direktor agencije Bit Ivents Nemanja Dimić rekao je da je važno da se ovakvi skupovi održavaju kako bi se razgovaralo o načinima unapređenja turizma.

Na događaju su održana dva panela na kojima se razgovaralo o inovacijama u turizmu kao i ruralnom i vinskom turizmu u AP Vojvodini.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.