Koncert “Vojvodina se peva” u Gradskom muzeju Vršca

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

VRŠAC – Gradski muzej Vršac, 15. oktobra sa početkom u 19 časova, organizuje koncert “Vojvodina se peva”, u izvedbi umetnica iz Novog Sada dr um. Agota Vitkai-Kučera, sopran i pijanistkinja mr Jelena Simonović-Kovačević.

Umetnice su zamislile da na ovakav način ožive i prikažu umetničko stvaralaštvo kompozitora koji su delovali u Novom Sadu i Vojvodini, ali i kompozitora koji su najreprezentativniji predstavnici pojedinih nacionalnih manjina.

Pripremljen je izbor solo pesama kompozitora Isidora Bajića i Josifa Marinkovića, srpske nacionalnosti, Đule Vitkai i Erne Kiralja, mađarske naconalnosti, Ivana Kovača rusinske nacionalnosti, Pala Abrahama, nemačke nacionalnosti, Dore Pejačević i Krešimira Baranovića hrvatske nacionalnosti, Mikulaša Šnajder- Trnavskog, slovačke nacionalnosti i Josifa Šlezingera, Jevreja, kompozitora iz Sombora.

Kroz kratak narativ o kompozitorima i stilskim odrednicama njihovog stvaralaštva, umetnice će uvesti slušaoce u nesvakidašnji muzički program sastavvljen od dela koja je danas gotovo nemoguće čuti na koncertnim podijumima u Srbiji i regionu.

Koncert je od izuzetnog kulturnog značaja jer nije poznato da postoji ovakav integralno zabeležen materijal, a solo pesme predstavljaju plodnu sredinu kakva je Vojvodina u žanru klasične muzike.

Tagovi:

Pročitajte još: