logo transparend vojvodina uzivo

Konačne rezultate izbora objavilo više od 50 opština i gradova

BEOGRAD – Konačne rezultate lokalnih izbora u Srbiji do sada je objavilo više od 50 od 89 gradova i opština u kojima su održani 2. juna, dok se u nekima još čeka završetak procedure po žalbama.

Ukupne rezultate izbora objavilo je 11 od 15 gradova u kojima su izbori održani, a to su Subotica, Zrenjanina, Kikinda, Vršac, Pančevo, Sombor, Sremska Mitrovica, Valjevo, Požarevac, Jagodina i Užice.

Ukupni rezultati još uvek nisu objavljeni za Beograd, Niš, Novi Sad i Čačak.

Povodom izbora za Skupštinu grada Beograda, Višem sudu u Beogradu u utorak uveče predato je pet žalbi, a u GIK-u je rečeno da će nastaviti da preduzimaju izborne radnje u skladu sa zakonom.

Kako je ranije rekao predsednik Gradske izborne komisije Zoran Lukić, za proglašenje ukupnog izveštaja o rezultatima izbora u Beogradu čeka se razrešenje postupaka koji su u toku i tek posle toga mogu da se proglase rezultati i dodele mandati.

„Ukoliko budemo imali čistu situaciju, postoji šansa da se konstitutivna sednica zakaže do kraja juna“, rekao je Lukić.

Od 17 beogradskih opština rezultati su do sada proglašeni u 10 gradskih opština, a u nekima se još čeka žalbeni postupak kao što su Vračar i Novi Beograd.

Konačni rezultati su objavljeni za Čukaricu, Stari grad, Savski venac, Palilulu, u Grockoj, Sopotu, Surčinu, Lazarevcu, Mladenovcu, Barajevu.

Žalbeni postupak je u toku i u Novom Sadu gde se koalicija „Udruženi za slobodan Novi Sad“ žalila Višem sudu povodom odluka Gradske izborne komisije da im se više prigovora sa zahtevom za ponovno glasanje odbije.

I kada je u pitanju Skupština grada Niša, još traju postupci po žalbama koje su podnete Višem sudu.

Za sada je odlučeno da za opštinu Medijana izbori ponovo budu održani u nedelju, 16. juna, na dva biračka mesta.

Izbori će biti ponovljeni 16. juna i na jednom biračkom mestu u Ivanjici, a u opštini Bujanovac ponavljanje glasanja se održava danas na dva biračka mesta.

Glasanje na biračkom mestu se ponavlja ako je konstatovano da se na tom biračkom mestu ne mogu utvrditi rezultati glasanja ili ako je glasanje na tom biračkom mestu poništeno.

Ponovno glasanje sprovodi se u roku od deset dana od dana donošenja rešenja o sprovođenju ponovnog glasanja.

Izborni proces može biti završen tek kada se reše procedure po žalbama, ali ne postoji ograničenje koliko to može da potraje.

To se moglo videti na primeru glasanja u Velikom Trnovcu 2022. godine, gde se ponovno glasanje za parlamentarne izbore ponavljalo čak pet puta i proces je trajao puna tri meseca.

Dok rokovi za održavanje konstitutivne sednice republičkog parlamenta počinju da teku od momenta kad RIK objavi konačne rezultate, rok za održavanje konstitutivne sednice lokalne skupštine počinje da teče od momenta kad lokalna izborna komisija objavi rešenja o dodeli mandata kandidatima za odbornike.

Opštinske izborne komisije u više mesta već su dodelile odborničke mandate.

Kada je reč o raspodeli mandata, u tome mogu učestvovati samo izborne liste koje su dobile najmanje tri odsto glasova od broja birača koji su glasali, a mandati se raspodeljuju sistemom najvećeg količnika.

Kada je reč o listama nacionalnih manjina, njima za osvajanje odborničkih mesta nije potreban cenzus od tri odsto.

Protiv ukupnog izveštaja o rezultatima lokalnih izbora podnosilac proglašene izborne liste i birač mogu podneti prigovor izbornoj komisiji u roku od 72 časa od objavljivanja ukupnog izveštaja na veb-prezentaciji.

Izborna komisija na veb-prezentaciji objavljuje ukupan izveštaj o rezultatima lokalnih izbora i rezultate glasanja za svako biračko mesto.

Neposredno po završetku izbora, izborna komisija dostavlja ministarstvu koje je nadležno za lokalnu samoupravu ukupan izveštaj o rezultatima lokalnih izbora.

Izborna komisija u roku od sedam dana od dana objavljivanja ukupnog izveštaja o rezultatima lokalnih izbora rešenjem dodeljuje mandate kandidatima za odbornike po njihovom redosledu na izbornoj listi, počev od prvog kandidata sa izborne liste i izdaje uverenja o izboru za odbornika.

Mandat odbornika počinje da teče onog dana kada je potvrđen, a o njegovom potvrđivanju odlučuje skupština na konstitutivnoj sednici.

Konstitutivnu sednicu, na kojoj se potvrđuju mandati odbornika, saziva predsednik skupštine iz prethodnog saziva u roku od 10 dana od dana objavljivanja rešenja o dodeli mandata na veb prezentaciji, a konstitutivna sednica mora da bude održana najkasnije 30 dana od dana objavljivanja rešenja o dodeli mandata. Konstitutivnom sednicom skupštine predsedava najstariji kandidat za odbornika kojem je dodeljen mandat.

Skupštine opština i gradova smatraju se konstituisanim kad budu izabrani predsednik skupštine i postavljen sekretar skupštine.

Lokalna skupština mora da bude konstituisana u roku od dva meseca od objavljivanja rezultata izbora.

Kandidata za gradonačelnika predlaže predsednik Skupštine grada, i taj kandidat ne mora da bude prvi na izbornoj listi koje je bio deo na lokalnim izborima.

O gradonačelniku se ne glasa direktno na izborima, već ga bira većina u skupštini grada, tajnim glasanjem.

Mandat gradonačelnika je četiri godine.

Iako građani ne biraju gradonačelnika direktno na izborima, većina partija koje su učestvovale na izborima su već u izbornoj kampanji predstavile svoje kandidate javnosti.

Pročitajte još:

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.