Kon: Epidemioloska situacija povoljnija, ali i dalje vanredna

BEOGRAD – Epidemiološka situacija u Srbiji je nešto povoljnija u odnosu na pre nekoliko nedelja kada je bila katastrofalna, a to znači da su mere, produžetak jesenjeg raspusta i uvođenje kovid propusnica, dale rezultate, izjavio je danas epidemiolog Predrag Kon.

U gostovanju na TV K1, Kon je naveo da je situacija i dalje vanredna jer imamo visok broj novozaraženih i preminulih na dnevnom nivou.

„Još uvek smo u vanrednoj situaciji, ona je nešto povoljnija u odnosu na onu katastrofalnu kakva je bila. S druge strane, mi se nalazimo na kontinentu gde je cirkulacija virusa visoka i zabrinjava pojava delta plus soja koji ima veću sposobnost transmisije“, rekao je Kon.

Istakao je da je mera produžetka jesenjeg raspusta dala rezultate, jer je nagli pad zaražene dece predškolskog i školskog uzrasta nastupio sa početkom rasputa.

Kon je naveo da se u beogradskim osnovnim školama zaražavanje smanjilo za pet puta, a u srednjim za 10 puta.

„Ove nedelje je ponovo formiran školski kolektiv, sledeće nedelje videćemo kakve su posledice toga. S druge strane, ostala je mera kovid propusnica od 20 časova, međutim, mi kao medicinski deo Kriznog štaba i dalje tražimo da one važe 24 sata, jer je to jedino što u ovom trenutku može dati rezultate“, rekao je Kon.

Ukazuje da se bliži sezona gripa, koja počinje u decembru ili januaru, dodajući da ga prošle godine nije bilo.

„Nadamo se da će i ove godine biti tako, jer najgora varijanta koja nam se može dogoditi jeste da imamo kovid i grip u isto vreme“, rekao je Kon i dodao da će se kovid i grip teško razlikovati i da nemamo kapacitete za odvajanje smeštaja hospitalizovanih.

Jedan od načina, kaže, da se to spreči jeste pomeranje školskog raspusta, dodajući da medicinski deo Kriznog štaba o tome treba da se izjasni, a da bi raspust mogao početi od druge polovine decembra.

„O ovome sada prvi put javno govorim, o tome se nije raspravljalo na Kriznom štabu, niti je zauzet stav, ali jesmo počeli da razgovaramo o tome“, rekao je Kon.

On je ponovio da je jedini izlaz iz trenutne situacije vakcinacija i dodao da je to najvažnija i primarna mera.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.