Kompanije iz AP Vojvodine spremne za Minhen i Madrid

VOJVODINA – Razvojna agencija Vojvodine (RAV) uspešno je organizovala nastupe kompanija iz Vojvodine – proizvođača voća i povrća na sajmu „Fruit Logistica 2023“ u Berlinu i sajmu vina “Vinexpo America | Drinks America 2023” u Njujorku.

„U Berlinu smo uspešno realizovali više od 100 sastanaka sa potencijalnim partnerima i kupcima iz inostranstva, utisci su pozitivni i sada započinje faza realizacije projektnih ideja“, poručio je Darko Bulješević, direktor Razvojne agencije Vojvodine.  Preko 60.000 trgovaca i kupaca iz  140 zemalja, kao i blizu 3.000 izlagača iz 92 zemlje, učestvovalo je na vodećem sajmu za globalnu trgovinu voćem „Friut Logistika“, koji je ove godine više nego ikada imao međunarodni karakter  i okupio je ključne igrače na svetskom nivou.

U  Njujorku, proizvođači vina visokog kvaliteta sa Fruške Gore: “Bjelica“, „Chichateau“, „Deurić“, „Erdevik“, „Imperator“ i „Kovačević“, učestvovali su na dva događaja: „Vinexpo America“ koji je posvećen vinima iz celog sveta i „Drinks America“ koji okuplja proizvođače žestokih pića, piva, sakea. Manifestacije okupljaju kompletnu industriju alkoholnih pića, stvarajući efikasan format za povezivanje, poslovanje, izlaganje i otkrivanje novih proizvoda.

„Pokrajinska vlada i pokrajinski sekretarijat kojim rukovodim pružaju podršku nastupima i promociji proizvođača koji svojim kvalitetom i količinama mogu da nastupe na zahtevnim tržištima. Promocija autentičnog proizvoda na stručnim sajmovima godinama unazad daje dobre rezultate i predstavljaju dobar način za promociju naših kompanija i njihovo umrežavanje sa potencijalnim kupcima i partnerima“, naglasio je Aleksandar Sofić, pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.

Darko Bulješević, direktor RAV-a, ističe da ove firme imaju fleksibilne proizvodne mogućnosti, da značajno doprinose zapošljavanju i nacionalnom dohotku:

„Njihov broj je iz godine u godinu sve veći, oni imaju šta da ponude, ali je njihov opstanak – a posebno izlaz na strana tržišta – često moguć samo preko velikih kompanija. Zato im mi, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, na ovaj način omogućavamo da promovišu svoje proizvode u direktnom kontaktu sa kupcima i predstavnicima stranih kompanija. U ovom trenutku, kada se svetska ekonomija suočava sa raznim izazovima, važnije je nego ikada pomagati opstanak i rast malih i srednjih preduzeća, koja su od strateške važnosti za našu privredu.“

Realizacija učešća na sajmovima je u skladu sa Sporazumom o zajedničkom nastupu na međunarodnim sajmovima, koji je potpisan 30. novembra 2017. godine, od strane Pokrajinske vlade, gradova Novi Sad, Subotica, Zrenjanin, Pančevo, Sombor, Sremska Mitrovica, Vršac, Kikinda, kao i Razvojne agencije Vojvodine.

RAV će organizovati nastupe kompanija iz Vojvodine na još tri sajma: Sajam nekretnina i investicija „EXPO REAL“ u Minhenu, na kojem Vojvodina već godinama tradicionalno nastupa, kao i sajmovima voća i povrća: „Fruit Attraction“ u Madridu, na kojem će vojvođanski proizvođači ove godine nastupiti prvi put, i sajmu „Fruit Logistica“, početkom sledeće godine.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.