logo transparend vojvodina uzivo

Kompanija Bila Gejtsa ulaže u nove generacije nuklearnih elektrana

Jedan od najbogatijih ljudi na svetu Bil Gejts (Bill Gates) rekao je da je spreman da uloži milijarde dolara u projekat nove generacije za nuklearne elektrane u Vajomingu kako bi zadovoljio rastuće američke potrebe za električnom energijom.

TerraPower LLC, startap koji je osnovao Gejts, otvorio je teren za izgradnju svog prvog komercijalnog reaktora prošle nedelje u Vajomingu, gde se gasi elektrana na ugalj, rekao je suosnivač Microsoft korporacije za CBS, a prenosi portal Bonitet.

TerraPower je istraživao jednostavnije, jeftinije reaktore od 2008. godine i očekuje da će novi reaktor završiti 2030. godine.

„Uložio sam više od milijardu, a uložiću još milijarde“, rekao je Gejts.

U početku se očekivalo da će TerraPower elektrana, koju podržava Ministarstvo energetike SAD, početi sa radom 2028. godine, ali to bi značilo oslanjanje na gorivo iz Rusije, što je „sada neprihvatljivo“, rekao je Gejts.

Mali nuklearni reaktori (SMR) su, kao što ime kaže, manji od konvencionalnih reaktora i jeftiniji i brži za izgradnju, jer su dizajnirani sa modularnom konstrukcijom i nije svakom komadu reaktora potreban proizvodni proces po meri. Jedna primarna kritika nuklearne industrije je da je za izgradnju reaktora potrebno previše vremena i novca.

Dizajn reaktora koristi tečni natrijum kao rashladno sredstvo, a ne vodu, i uključuje rastopljenu so koja može da skladišti toplotu kako bi povećala svoj učinak. TerraPower planira da nabavi gorivo za reaktore iz SAD i njihovih saveznika, rekao je Gejts.

„Ugalj nadmašuje prirodni gas“, naveo je on. „I tako, ono što moramo da uradimo je da se efikasno takmičimo sa prirodnim gasom.“

Nuklearna energija bez ugljenika se sve više vidi kao ključni deo borbe protiv klimatskih promena, a sve više kompanija promoviše manje reaktore. Prošle godine, 25 zemalja na konferenciji o klimatskim promenama COP28 u Dubaiju izjavilo je ambiciju da utrostruči nuklearni kapacitet.

Međutim, kako su ranije pisali mediji, nisu samo klimatske promene razlog za sve veće interesovanje za ovu tehnologiju.

Pročitajte još:

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.