Za račun od 1.000 bakšiš bude pedesetak dinara, a retkost je kada iznosi 15 odsto od čitavog računa.
Srbi vole kafane i to nije nikakva tajna, a kako kaže Nikola Dimitrijević iz Udruženja privatnih ugostitelja, neki pristojan srpski bakšiš je pet do šest odsto vrednosti računa.
Dakle, za račun od 1.000 bakšiš bude pedesetak dinara.
Dok je neki “minimalan” bakšiš tri do četiri odsto vrednosti računa.
– Ako je neko široke ruke, to je 10-11 odsto. Međutim, veliki bakšiši su uslovljeni dobrim ručkom i nakon dosta pića, pa u tom slučaju bude i preko 15 odsto. To je ono što konobar najviše voli da vidi – kaže kroz smeh Dimitrijević.
Ipak, ovako visoki bakšiši nisu baš česti.
– To je jako retko, ali od 50-60 računa, dva računa su ta koja su plaćena tim većim iznosima i bakšišima. Inače, Amerikanci imaju propis prema kome, bez obzira da li vam se dopada hrana i usluga, morate da ostavite 15 a od nedavno i 18 odsto bakšiša u vrednosti ukupnog iznosa računa – kaže on.
Međutim, veruje da bi bakšiš propisan od strane države u Srbiji izazvao revolt. Ono što je dobro jeste da većina ljudi ostavlja bakšiš.
– Ali ne vidim ni razlog što bi to radili, sem zbog oporezivanja. Jako je mali jedino taj bakšiš da propiše država to će daizazove revolst kod naših ljudi, ali ne vidim razlog zašto bi to radili jedino zbog oporezivanja. Jako je mali broj ljudi koji ne ostave bakšiš. Jedino je pitanje koliko će to biti – kaže on i dodaje da se često dešava “zaokruživanje” kada je račun, recimo, 950 dinara a gost plati 1.000 dinara u šta uračuna i bakšiš.
Ipak, ima o onih koji su široke ruke pa se Dimitrijević seća i bakšiša od 500 pa i preko 1.000 evra! Međutim, nesvakidašnji slučaj u njegovom restoranu koji radi preko 40 godina desio se pre nekoliko meseci.
Kaže da je jedan gost pravio banket u restoranu, a uslugom je bio toliko zadovoljan da je učinio dve retke stvari.
– Bio je prezadovoljan kako se taj banket odrazio na njegove goste, kao i hranom, uslugom… A onda je izvadio 4.600 evra kao bakšiš za svo osoblje koje je služilo u restoranu! Ali, to se desi jednom u 100 godina – objašnjava Dimitrijević.
Međutim, ono što je posebno prijalo osoblju jeste što im je dotični gospodin ukazao neobičnu čast tako što se rukovao sa svakim ponaosob!
– Ušao je u kuhinju, pa se pozdravio sa svima. Rukovao se sa svim osobljem koje je bilo to veče što nismo nikada doživeli. Jako je lepo kada neko toliko uspešan i imućan ostane “na zemlji” da očigledno uvažava svakog čoveka. I mi smo bili zaprepašćeni tim potezom – rekao je Dimitrijević.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.