Koliko koštaju tovljenici, a koliko klanje i uređivanje u Sremu?

Domaćinstva u Sremu zimu ne mogu ni da zamisle bez mesa, a najčešće je u pitanju, naravno svinjsko meso. Meso se suši, u vidu pečenica, šunki, ali tu su i neizostavne kobasice, mast, kao i druge mesne prerađevine.

Tradicija domaćeg uzgajanja odavno je iza nas te se naveliko kupuju uhranjeni takozvani tovljenici. Uglavnom su to svinja od 120 do 200 kilograma.

Oni revnosniji meso su obezbedili ili rezervisali kod proverenog uzgajivača, ali za one koji to još nisu učinili, proverili smo cene tovljenika u regionu Srema.

U okolini Rume cene se ne razlikuju preterano u odnosu na prethodnu godinu. Kilogram žive vage kreće se od 210 do 250 dinara.

Pored kupovine uhranjenog tovljenika takođe se vrši i uslužno klanje koje, kako saznajemo, košta oko 40 dinara po kilogramu, dok je 25 dinara po kilogramu cena kada se meso obrađuje samo u polutke.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.