Koliko je isplativo baviti se ovčarstvom?

Od svih grana stočarske proizvodnje namenjenih proizvodnji mesa i mleka, po poslednjem popisu poljoprivrede u 2023. godini, ovčarstvo beleži najmanji pad brojnosti grla.

Kako objašnjavaju stručnjaci, za to su zaslužne državne subvencije za priplodna grla i za tov, ali i dobre cene, koje ovčari postižu na tržištu, prodajom kvalitetne „genetike“ i jagnjadi.

Profesor doktor Ivan Pihler sa novosadskog Poljoprivrednog fakulteta kaže da se u ovčarstvu, statistički gledano, beleži manji pad brojnosti grla i ističe da u toj grani stočarstva, odgajivači dobro posluju, naročito u delu prodaje jagnjadi.

Foto: Envato

– Prema najnovijim podacima za 2023/20204. godinu imamo pad od 0,2 procenata i to zvuči loše, pad, ali ako pogledamo pad drugih nekih sektora u stočarstvu kao što je govedarstvo, gde je pad od 9 posto u brojnosti, u svinjarstvu gde je pad zbog prisutnih bolesti od preko 19 posto, onda vidimo da je u ovčarstvu situacija još svetlija u poređenju sa drugim granama stočarstva. Do toga su dovele najpre mere države, koje su uvedene. Cena svinjetine koja se kod nas dosta troši, kao meso je bila u velikim cenovnim osilacijama i sada imamo da je cena prasadi i preko 600 dinara za kilogram, što je dovelo do potrošnje drugih vrsta mesa između ostalog i jagnjećeg mesa, a što je dovelo do toga da je cena tovnog materijala sada 500, 550 pa i 600 dinara za kilogram – ističe profesor Pihler.

Nebojša Dragić, odgajivač romanovske rase ovaca iz Kovilja, kaže da ima isplativosti u proizvodnji i priplodnog materijala i jagnjadi.

– Jagnjad imaju izuzetno dobru cenu, ovo je možda istorijski trenutak što se tiče cene, oko 600 dinara za kilogram je cena žive mere, kada su u pitanju priplodna grla, za ženska grla je 300 evra, a za muška 350-400 evra u zavisnosti od starosne dobi – kaže on.

Inače, subvencije Ministarstva poljoprivrede za priplodna grla za ovčarstvo iznose 10 hiljada dinara po grlu, a za jagnjad 3 hiljade dinara po grlu.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.