Jaja sadrže gotovo sve hranljive sastojke potrebne čoveku i zato zauzimaju važno mesto u ishrani. Zahvaljujući svojoj hranljivosti, ukusu, i mnogostranoj primeni, pri proizvodnji najraznovrsnijih jela, jaja su veoma tražena namirnica. Belančevine jajeta spadaju među najvrednije, jer su lako svarljive i služe kao standard za merenje kvaliteta proteina u hrani.
Svako jaje se sastoji od ljuske (12 odsto), belanca (60 odsto) i žumanca (30 odsto). Celo jaje najviše sadrži vodu (75,8 odsto), zatim proteine (oko 12,5 odsto), masti ima samo 9,9 odsto i na ostale materije otpada oko jedan odsto jajeta.
Proteina ima i u žumancetu i u belancu jajeta. I belance sadrži najviše vode (86,6 odsto), proteina ima 11,4 odsto, masti samo 0,2 odsto. Žumance sadrži: vodu (49 odsto), masti (36,6), proteine (16,7 odsto) i ostale materije oko 1,5 odsto.