logo transparend vojvodina uzivo

Koliko dugo USB fleš zapravo može da čuva podatke?

USB fleš diskovi su pogodno i lako prenosivo sredstvo za čuvanje podataka, ali koliko dugo zapravo mogu da održavaju vaše podatke? Ne postoji definitivan odgovor, ali pod normalnim uslovima skladištenja i korišćenja, visokokvalitetni USB fleš disk bi trebalo da potraje najmanje 10 godina.

Iako bi fleš disk mogao da izgleda kao prilično čvrst uređaj za skladištenje zahvaljujući svojoj čvrstoj prirodi, nekoliko faktora mogu uticati na dugovečnost podataka uskladištenih na USB fleš disku.

Kvalitet samog fleša

Kvalitet NAND fleš memorije i celokupna konstrukcija drajva mogu značajno da utiču na zadržavanje podataka. Jeftiniji diskovi nižeg kvaliteta mogu imati kraći vek trajanja.

Ciklusi pisanja

Fleš memorija ima konačan broj ciklusa pisanja (tj. ograničenje koliko često se podaci mogu pisati i brisati). Kako se broj ciklusa pisanja povećava, povećava se i verovatnoća degradacije podataka i

Temperatura

Ekstremne temperature mogu negativno uticati na zadržavanje podataka. Produženo izlaganje visokim temperaturama može dovesti do bržeg curenja zarobljenih elektrona, što dovodi do gubitka podataka. Čuvajte USB diskove na hladnom i suvom mestu, dalje od direktne sunčeve svetlosti ili drugih izvora toplote.

Uslovi skladištenja

Vlaga, prašina i drugi faktori iz okoline takođe mogu uticati na dugovečnost podataka uskladištenih na USB fleš disku.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.