Koliko često jedete paprike? Bez obzira na boju, dobre su za probavu, srce, kožu i vid. Sirova, zapečena ili skuvana, paprika je izuzetno zdrava namirnica koja sadrži čak 92 odsto vode, a u 100 grama ima tek nešto manje od 30 kalorija.
Od svestrane paprike se mogu napraviti najrazličitija ukusna jela; od osvežavajuće salate sa narezanom sirovom paprikom, preko priloga od zapečene paprike ili glavnog jela od punjene.
Osim što je vrlo ukusna, poznato je i da je puna zdravstvenih prednosti.
Probava
Sve vrste paprike imaju puno vlakana, gvožđa i folne kiseline, koji podstiču zdravlje creva, kardiovaskularnog sustava i prirodnu detoksikaciju.
Srce
Paprika je, opet bez obzira na boju, izvrstan izvor A vitamina i kalijuma, koji snižavanjem krvnog pritiska pomaže u održavanju zdravlja srca, bori se protiv nadutosti stomaka tako što smanjuje zadržavanje vode.
Vid
Ovo zdravo povrće sadrži vitamin A koji pomaže u očuvanju zdravlja očiju, održava dobar vid i sprečava mišićne degeneracije.
Crvena paprika je takođe bogata i vitaminom C i raznim karotenoidima koji deluju kao antioksidansi i podržavaju zdravlje očiju i kardiovaskularnog sastava.
Žuta i narandžasta paprika sadrži beta-karoten, antioksidativni oblik A vitamina, C vitamin i kalijum.
Koža
Konzumiranje zelenog i žutog povrća može pomoći u smanjenju bora koje se mogu pojaviti oko usta, poznatih kao “vranina stopala”, odnosno “linije osmeha”, a gore pomenuti antioksidansi se takođe bore protiv starenja i slobodnih radikala.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.