“Kokice” od karfiola gotove za tren oka

Karfiol možda nije preterano popularan, ali to je samo zato što ne ume svako da ga pripremi – a neverovatno je lako napraviti ukusno jelo od njega!

Iako nije omiljeno povrće, karfiol spada u najzdravije. U njemu nećete naći mnogo ugljenih hidrata, proteina i masti, ali je zato izuzetno bogat biljnim vlaknima, kojih ima čak 2,5-3 grama u 100 grama ploda. Uz to, on obiluje antioksidansima, a tu su i karotenoidi i flavonoidi, zatim vitamin K i minerali: kalijum, mangan, folati, holin, pantotenska kiselina…

Karfiol je niskokalorična namirnica, a njegov veliki deo čini voda. Zato su sjajan izbor za ručak ili večeru, a možete ga iskoristiti i kao zamenu za nezdrave grickalice, poput kukuruznih kokica.

Sastojci:

glavica karfiola, isečena na cvetiće veličine po želji
1 kašičica mlevene paprike
2 kašičice soli
1 kašičica kurkume
1 kašičica ulja
pola kašičice belog luka u prahu

Priprema:

Pomešajte so, mlevenu papriku, beli luk u prahu i kurkumu, pa ubacite cvetiće karfiola. Prelijte uljem, sve dobro promešajte dok začini ne pokriju karfiol, pa poređajte po dobro podmazanoj tepsiji.
Pecite u rerni prethhodno zagrejanoj na 180 stepeni, oko pola sata.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.