Pravi ljubitelji kafe obično kažu, kako se ukus bosanske kafe ne može porediti ni s jednim drugim. Punoća, miris i posebnost izdvojila su je u vrh liste najukusnijih kafa sveta, pa je neretko možemo videti u ponudama kafića i restorana velikih evropskih i svetskih metropola.
Tradicija pravljenja bosanske kafe prenosila se s kolena na koleno i u tom procesu menjala je neke delove prilikom pravljenja pa se često pravi polemika oko toga koji način je ispravan i najbolji.
U BiH poziv na kafu znači poziv na razgovor, druženje, opuštanje i uživanje. Ritual ispijanja je posebno cenjen, a još ako je bosanska kafa napravljena “po meri” onda je ćejf potpun. Nije tajna da se za njeno pravljenje koriste posebne mešavine najkvalitetnijih zrna, a njen intenzitet mirisa pruža posebno zadovoljstvo.
Pored standardne, dobro poznate zlatne džezve, tehnolozi i eksperti iz komapnije Vispak razvili su i novu, tamno pečenu zlatnu džezvu i tim povodom ujedno potvrdili koji je to najbolji način pravljenja prave bosanske kafe. Tamno pečena namenjena je onima koji žele “blago jaču” prvu jutarnju kafu koja je idealna za instant razbuđivanje i početak dana.
Da biste u potpunosti uživali u najbolje pripremljenoj zlatnoj džezvi dovoljno je da sledite uputstva Vispak stručnjaka koji otkrivaju tajnu njenog spremanja.
Proces pravljenja
– U posebnu posudu stavite vodu da proključa
– Na zagrejanu ringlu stavite džezvu u koju ste prethodno nasuli kafu
– Suvu kafu kratko zagrejte na ringli, a potom prelijte vrućom vodom
– Promešajte i sačekajte da se kafa “digne”
– Nakon što se “digne” zalijte jednim fildžanom vruće vode
– Kafu pustite da se slegne i sipajte u fildžane
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.