Koje voće je najbolje za vaše srce?

Ako bismo vam rekli da je preporučeno jesti četiri porcije voća dnevno, uz napomenu da sve voće sadrži vitamine, minerale i druge hranljive materije koje mogu pomoći u prevenciji srčanih oboljenja, da li biste uveli voće u svoju svakodnevnu ishranu?

Kardiolozi kažu da su dokazi ubedljivi.

Kako voće utiče na srce? Zagrizite voće i dobićete vlakna, kalijum, folat i vitamin C, prema Američkom udruženju za srce. Vlakna mogu pomoći u vezivanju holesterola u crevima tako da se ne vraćaju u cirkulaciju i na taj način pomažu u smanjenju ukupnog i LDL holesterola (poznatog kao “loš” holesterol), otkrile su studije.

Pektin, koji takođe sadrži mnogo voća, čini sličnu stvar holesterolu. Hrana bogata kalijumom pomaže u kontroli visokog krvnog pritiska, napominje Udruženje. Istraživanja pokazuju da folat smanjuje rizik od moždanog udara. Živa boja voća signalizira da su napunjeni antioksidantima poput vitamina C, koji cirkulišu u telu i ispravljaju svu štetu koju ljudi akumuliraju samo živeći i udišući kiseonik.

Koje voće je najbolje za srce?

Svako voće je dobro za vas, naglašava Američko udruženje za srce.

Kardiolozi kažu da bi trebalo da se fokusirate na jedenje voća koje volite i na sezonsko. Najbolje je jesti raznovrsno voće.

Međutim, kardiolozi imaju neke favorite.

Bobičasto voće

Borovnice, maline i jagode su povezane sa smanjenim rizikom od dijabetesa tipa 2, koji je povezan sa srčanim oboljenjima, kaže dr Friman za “Today”.

Svaka vrsta bobica je dobra, a borovnice su odlične.

Borovnice su među voćem koje je pokazalo “snažno kardiovaskularno zaštitno dejstvo”, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu “Nutrients”. One imaju svojstva da spreče upalu i nakupljanje plaka u arterijama, napisali su autori. Borovnice takođe mogu sniziti krvni pritisak.

Jabuke

Jabuke su glavni izvor vlakana i sadrže vitamin C i polifenole, vrstu fitohemikalije sa efektom snižavanja holesterola, napominje studija “Nutrients”.

Konzumiranje jabuka povezano je sa smanjenjem pojave srčanih bolesti, napisali su autori.

Lubenica

Bogata je kalijumom i magnezijumom i ističe se kao izvor antioksidanata kao što je likopen, koji je povezan sa manjim rizikom od moždanog udara, prema Američkom udruženju za srce. Dok je paradajz poznat po likopenu, nivoi lubenice su oko 40 odsto veći, dodaje se.

Kada su kalorije i težina u pitanju, lubenica je dobar izbor.

Grožđe

Čini se da fitokemikalije u grožđu, uključujući resveratrol i antocijanin, štite srce smanjenjem holesterola i triglicerida i otpornošću na upalu, pokazalo je istraživanje “Nutrients”.

Oni su uglavnom koncentrisani u kožici ploda.

Dnevni unos grožđa može značajno smanjiti sistolni krvni pritisak, prvi broj očitavanja krvnog pritiska, pronađena je meta-analiza randomizovanih kontrolisanih ispitivanja.

Grožđe i suvo grožđe sadrže kalijum za kontrolu krvnog pritiska, napominje Američko udruženje za srce.

Preporučuje se i belo i crveno grožđe.

Avokado

Avokado jeste voće, za početak.

Postoji obilje istraživanja koja povezuju avokado sa zdravljem srca, kaže registrovana dijetetičarka Natali Riko, urednica ishrane za “Today”. Ima dobru masnoću i dobra je zamena za puter.

Ona citira pregled studija koje su pokazale da konzumiranje avokada dva puta dnevno kao deo dijete sa niskim sadržajem zasićenih masti i holesterola može pomoći u smanjenju ukupnog i LDL holesterola. Odvojena studija je pokazala da je veći unos avokada povezan sa manjim rizikom od srčanih bolesti.

Pročitajte još:

Tagovi:

0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.