Koje vino izabrati uz koju hranu u restoranu – Evo kratkog vodiča

Koje vino izabrati uz koju hranu u restoranu? Čak i dobrim poznavaocima vinske scene nije uvek jednostavno da nađu najbolji par. Većina uputstava svodi se na to šta ide uz belo, crveno, roze ili penušavo vino, ali kada otvorite kartu pića u vrhunskom restoranu, naći ćete se u pravoj šumi imena proizvođača, naziva etiketa, porekla vina, stilova (o cenama da i ne govorimo), a iznad svega sorti. Kako internacionalnih tako i autohtonih. Ume to da uplaši.

I umesto da pamtite imena vinarija, nazive vina, zar nije lakše fokusirati se na jednostavna uputstva bazirana na odlikama sorte od koje je vino napravljeno! Zato je portal Vino.rs sastavio ovaj mali pregled u Srbiji popularnih sorti koji može pomoći da se u restoranu donese dobra odluka.

Foto: Freepik

Bela vina

  • Albarinjo: morski plodovi, školjke, tapas zalogaji
  • Asirtiko: prženi bakalar i fileti ribe, lignje, lagane paste, salate, meki kozji sir
  • Bagrina: meki sirevi sa korom tipa brie, jela sa šampinjonima i piletinom, bela morska riba, škampi
  • Furmint/Pušipel/Šipon: slatka tokaj varijanta kao desert ili uz slatke pite, sladoled, jake masne sireve; suvi uz masniju ribu, školjke, neutralna kremasta jela
  • Traminac: jela od piletine i ribe, začinjena azijska kuhinja, makovnjače, orasnice
  • Grašac: laki riblji specijaliteti, piletina, ćuretina, jače začinjena jela
  • Maraština/Rukatac: riba, plodovi mora, razna predjela i salate
  • Malvazija: salate, sočno voće, lubenice, dinje, lagana bela mesa, riba, plodovi mora
  • Morava: praseće pečenje, paste, suši, bela riba, sirevi
  • Muskat krokan: pržena rečna riba, meso ptice, morski plodovi, suvi kolači, čizkejk
  • Neoplanta: lignje na žaru, smuđ orly, masnija somovina, kečiga, suva pršuta, slan kozji sir
  • Panonia: zakuska, belo meso, finija riba, salate, roštiljsko meso, beli sirevi
  • Pino blan: slane pite, meki sirevi, bela pasta, ali i začinjena azijska kuhinja
  • Pino sivi: plodovi mora, lagane testenine, pileća prsa na žaru
  • Pošip: školjke, rakovi, bela i sitna plava riba, plodovi mora, suvi kolač sa kandiranim voćem, vanila sladoled
  • Rajnski rizling: bela riba ili svinjetina, začinjena tajlandska i kineska kuhinja, tripice
  • Rebula: lagane paste, rižoto, riba i morski plodovi, salata, štrukle, teletina
  • Sovinjon blan: sirevi kozji, jaki ili masni, riba, morski plodovi, suši, jagnjetina, teletina, beli sosovi
  • Semijon: morski plodovi, riba, školjke, kremasti i drugi deserti
  • Sila: neutralna rečna riba, teletina, povrće na žaru, slatkiši na bazi jabuka
  • Smederevka: sezonska salata, riba, ali i kuvana jela, pasulj, papci u saftu
  • Šardone: pržena riba, školjke, barikirani uz lososa, jastoga, bele kobasice
  • Tamjanika: gibanica, salate, kozji sir, gorgonzola, bri, bela riba, lignje, piletina u belom sosu, kolači sa orasima i lešnicima
  • Verdeho: tapasi, kozji sir, azijska kuhinja, školjke
  • Vionje: školjke, jastog, tatar biftek, pečena grdobina, piletina u puteru
  • Župljanka: piletina, ćuretina, mlinci, rakovi i lagano riblje meso
  • Žilavka: tvrdi jaki sir iz mešine ili masni žuti, pršuta, čorbe, pržena ili dimljena riba, pečurke, masna i začinjena hrana, jagnjetina sa ražnja, roštilj
  • Žlahtina: beli i žuti tvrdi sirevi, riba, rižoto, testenina

 

Crvena vina

  • Barbera: pica, testenine na bazi paradajza, parmezan, jela od mesa i ribe
  • Blatina: sve vrste i obrade mesa, gulaš od divljači, riba sa gradela, brudet, zreli pikantni sirevi, suvi kolači sa bademom
  • Crna tamjanika: mekani sirevi, riba, orasnice, čokoladni kolači
  • Frankovka: jela od divljači, pršuta, crveno meso
  • Kaberne fran: pogodno uz raznu hranu, jela od živine i crvenog mesa, zahtevna divljač, pica
  • Kaberne sovinjon: crveno meso, jagnjetina, govedina na žaru, biftek, jaki sosovi, tunjevina, žuti sirevi
  • Game: divljač, pečena piletina, sirevi sa orašastim plodovima
  • Grenaš: dinstana jela i čorbe, suvidovano svinjsko ili jagnjeće pečenje, sosovi od vina, začinjeno meso peradi
  • Kadarka: pršuta, praseće pečenje, pačetina, srna, meki sirevi
  • Malbek: roštilj, crvena mesa, jela sa paradajzom, pikantna jela
  • Merlo: pica, testenine sa paradajzom, žuti masni sirevi, parmezan, vrhunska plava riba, losos, gulaš, ćufte, perad, roštilj, grilovano povrće, pečena bundeva, crna čokolada
  • Montepulćano: testenina sa raguom na bazi mesa, patlidžan sa parmezanom
  • Nebiolo: rižoto sa pečurkama ili parmezanom, pice sa mesnom osnovom, zreli odrezak na žaru
  • Nero d’Avola: ćufte u paradajz sosu, pečena jagnjetina, pasta sa sosovima na bazi paradajza, pica
  • Pino noar: patka, prepelica, prasetina, teletina, pečurke, mahunarke, piletina, losos, tuna, slani badem, bri
  • Plavac mali: dalmatinski specijaliteti, pršut, pančeta, plava riba, pašticada, jagnjetina ili teletina ispod sača, grčka musaka
  • Portugizer: paprikaš, roštilj, slanina i drugi sremski suvomesnati specijaliteti, pečena prasetina, sladoled
  • Prokupac: tuna, jela sa paradajzom, pečena prasetina, pečeni jagnjeći pauflek, juneći jezik, kuvana jela, čokolada
  • Probus: pečena mesa, divljač, sirevi sa plavim plesnima
  • Refošk: pršut, sirevi, masline, crveno meso na žaru, divljač, slatka varijanta uz suvi ili čokoladni kolač sa svežim voćem
  • Sanđoveze: paste i sosovi za picu na bazi paradajza, jela sa roštilja i dimljeno meso, sirevi
  • Širaz: meso na žaru, odresci, hamburgeri, kobasice, jagnjetina, pica, divljač, meksička ili azijska kuhinja
  • Slankamenka: riblja čorba, lako belo meso ili bela riba, suvi kolači
  • Tempraniljo: govedina, jagnjetina, slanina, svinjetina, patka, tvrdi sirevi
  • Teran: pršut, sirevi, stek ili sardele na žaru, dimljeni šaran, jela od svinjentine, divljač, šumske pečurke, čokoladni kolač
  • Trnjak: hercegovačko predjelo, roštilj, divljač, stek, tvrdi beli sir, pečeni slani badem
  • Vranac: crvena mesa dimljena ili grilovana, pečena riba, dimljeni šaran, rebra na žaru, gulaš, tvrdi ovčiji sirevi
  • Začinak: crvena mesa, diviljač, pikantno začinjena jela
  • Zinfandel/Primitivo/Kratošija: sosovi na bazi paradajza, jela sa roštilja, kobasice, tamna gorka čokolada

Tagovi:

0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.