Koje su to najstresnije godine života?

Nova istraživanja sugerišu da srednje godine možda nisu toliko stresne kao što to drugi navode, već da mlađe godine čine neka od najstresnijih razdoblja u celom životu.

Na mladost i dvadesete često se gleda kao na vreme za uživanje, vreme s malo pritiska i odgovornosti kada se možete osloboditi i maksimalno iskoristiti sve što svet nudi.

Međutim, kako starite, očekuje se da će se ovaj osećaj lakoće raspršiti te da će ga zameniti odgovornosti posla, porodice i svega između što život nosi.

Ali, nova studija sugeriše da tvrdnja kako nivo stresa doseže vrhunac oko srednjih godina – nije baš tačna.

Tridesete godine kao najviše stresne

Istraživanje koje je provedeno analizom nivoa stresa odraslih osoba u dobi između 20 i 70 godina tokom razdoblja od 20 godina, pokazalo je da se broj stresnih događaja s kojima se ljudi susreću smanjuje kako starite, pri čemu oni ispod 30 godina prijavljuju najviše nivoe stresa i najveću izloženost istom.

Zapravo, studija je otkrila da je broj stresnih susreta koje su doživeli oni u 50-ima na pola puta između onih u 20-ima i 70-ima, s ukupnim stresnim događajima i padom za 11 posto, što pokazuje da je nivo stresa na vrhuncu u 20-ima i od tada se smanjuje, kako piše stylist.co.uk.

Još je fascinantnija činjenica da, dok je 11 posto bilo prosečno smanjenje stresnih iskustava tokom celog eksperimenta, oni u mlađim dobnim kategorijama doživeli su pad od 47 posto, što sugeriše da broj stresnih stvari koje trpe osobe dramatično pada nakon što dosegnu tridesete.

Naravno, moguće je doživeti visok nivo stresa u bilo kom trenutku života, a definisan je širokim rasponom uzročnika van broja stresnih trenutaka s kojima se svakodnevno susrećete.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.