“Upotrebljivo do” i “najbolje upotrebiti do” – oznake su koje stvaraju zabunu među potrošačima i zbog kojih hrana bezbedna za upotrebu završava na otpadu. Sve je više supermarketa koji najavljuju da će ukloniti ove oznake sa nekih proizvoda i motivisati kupce da se oslone na vid i druga čula pri izboru namirnica.
Evo namirnica koje možete koristiti i nakon isteka roka.
Pirinač i sušeni začini – Sušenje je proces koji jako dugo čuva namirnice, pa pirinač slobodno koristite još dugo nakon datuma koji je ispisan na kutiji. Možda ćete morati duže da ga kuvate, ali drugih posledica neće biti. Isto važi za sušene začine, verovatno će imati slabiji ukus, ali bezbedni su za upotrebu.
Konzerve – Kada čuvate zatvorene konzerve na suvom i tamnom mestu, slobodno ih možete koristiti i nakon roka upotrebe, bez obzira na to šta je u njima, riba, paradajz, pasulj, kukuruz.
Keks – Ako je u otvorenoj kesi, neće više biti tako hrskav, ali nije nebezbedan. Probajte da mu vratite svežinu zagrevanjem u rerni.
Hleb – Dugotrajni hleb možete koristiti nekoliko dana nakon isteka roka. Ako se nije pojavila buđ, biće odličan za prženice, poparu ili tople sendviče.
Jaja – Ako je miris i izgled normalan, jaja možete koristiti i nekoliko dana nakon isteka roka u receptima koji traže zagrevanje, na primer za pečene kore za tortu, omlete, fritate. Predostrožnosti radi, nemojte ih koristiti u musevima gde se jaje samo doda, a da se prethodno termički ne obradi.
Oprezno sa mekim sirevima – Tvrdi sir možete koristiti dugo nakon isteka roka. Ako se stvorila buđ, samo je odrežite i jedite ostatak sira. Veoma tvrd sir, poput parmezana, sazreva i dve godine. Ali obratite pažnju na meke sireve, poput brija, kamembera i kremastog kozijeg sira. U njima mogu biti prisutne otrovne bakterije, poput listerije. Zato sa mekim sirom ne rizikujte, ako niste sigurni, dobro ga termički obradite.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.