Koje je rešenje za “zbrku” u ABA ligi? Ako Cibona doživi krah, Srbija bi mogla da ima šest klubova u eliti

Čajetinci su nezvanično već zahtevali od ABA lige proširenje i čekaju konačnu odluku čelnika takmičenja

Velika bura vlada na Jadranu oko konačnog spiska klubova koji će naredne sezone nastupiti u ABA ligi. Sve je počelo nakon čuvenog finala Druge ABA lige ove sezone u kojem je Zlatiboru, iako je postao šampion takmičenja, ostalo uskraćeno pravo nastupa zbog nacionalnog koeficijenta i prevelikog broja srpskih klubova u eliti.

MZT iz Skoplja je obezbedio vizu za elitu, a Čajetinci su morali u baraž sa Borcem iz Čačka, koji je iza sebe imao sasvim dobru sezonu, iako je bio najslabije rangirani srpski tim. Poraženi su, ali su ostali sa nadom da će ih čelnici ABA lige na kraju ipak pozvati za učešće u najjačem regionalnom takmičenju, barem kada je košarka u pitanju.

Zbog toga su nedavno odbili poziv FIBA da kao šampioni Košarkaške lige Srbije nastupe u Ligi šampiona za narednu sezonu, a kao razlog naveli su potpunu neizvesnost oko toga koja i koliko takmičenja će igrati, što je za čajetinski klub ipak bio preveliki rizik.

– Odustali smo od prijave, a razlog je bio jedan jedini, neizvesnost oko nastupanja naredne sezone u ABA ligi – izjavio je nedavno predsednik kluba, Rajko Pelverović.

Nezvanično, Zlatibor je tražio da ABA liga naredne sezone bude proširena za jedno mesto, te da i klub iz Čajetine zaigra u njoj, jer je bilo reči da će od ove sezone biti ukinut nacionalni koeficijent na Skupštini klubova regionalnog takmičenja.

Šta će se desiti ukoliko Cibona odustane od učešća? Zlatibor je glavni kandidat da zameni Vukove sa Tuškanca

Ipak, ni to možda neće biti neophodno, a svi sada pomno prate dešavanja iz Zagreba, gde se čuveni Aca “Trica” Petrović uključio u akciju spašavanja posrnulog giganta hrvatske košarke – Cibone. Nedavno je bilo reči da ovaj klub neće dočekati ni kraj juna, ali se legendarni košarkaš angažovao oko skupljanja novčanih sredstava i tvrdi da se pokret “Mi smo Cibona” kreće u pravom smeru.

Plan je da se skupe neophodna novčana sredstva za funkcionisanje kluba i da se on transformiše u deoničarsko društvo čiji će vlasnici biti upravo oni koji budu uplatili određenu sumu na račun udruženja. Među prvima su u pomoć pritekli Dinamo iz Zagreba, nekadašnji Disciplinski sudija ABA lige, Saša Pavličić-Bekić, potom Dražen Anzulović, a Aca Petrović je rekao da je klub odbio uplatu jednog kluba iz regiona u iznosu od 50.000 evra, ističući da će na kraju akcije objaviti o kome je reč.

U petak će biti poznat prvi presek finansijskog stanja Cibone, pa će tada biti značajno jasnije da li se Vukovi sa Tuškanca nalaze na dobrom putu da i pored svih problema ipak zadrže svoje mesto među najboljima.

Ipak, ukoliko do stabilizacije Cibone ne dođe, jasno je da čelnike ABA lige čeka nova glavobolja. Ovoga puta, ona će biti vezana za popunu upražnjenog mesta, pa iako je najrealnije i najpoštenije da ta ulaznica pripadne Zlatiboru, bili smo svedoci da se prethodnih godina u pojedinim takmičenjima nije išlo samo po sportskim, već i nekim drugim kriterijumima.

Treba ipak verovati da će se svi problemi rešiti na jedan ili drugi način, te da će ABA liga naći sluha da “primi” Zlatibor u najbolje društvo, a da će Cibona uspeti da se izbori sa rastućim finansijskim problemima i da ćemo oba kluba gledati tamo gde im je objektivno po rezultatima i mesto.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: